Vorig jaar zeker 2400 doden in Chinese kolenmijnen

PEKING - In de Chinese kolenmijnen zijn vorig jaar 2433 mensen om het leven gekomen. Dat meldde een hoge ambtenaar vrijdag. Het dodental ligt lager dan in 2009, toen meer dan 2600 mensen het leven lieten in de mijnen.

ANP en AFP
Reddingswerkers nemen even pauze tijdens een reddingsoperatie bij de overstroomde Wangjialing-kolenmijn in China. Beeld reuters
Reddingswerkers nemen even pauze tijdens een reddingsoperatie bij de overstroomde Wangjialing-kolenmijn in China.Beeld reuters

Het officiële dodental in de Chinese mijnen daalt al sinds 2002, toen een kleine zevenduizend mensen omkwamen. De daling komt onder meer door verscherpte regelgeving van de overheid en de gedwongen sluiting van kleine mijnbouwbedrijven. Veel kleine bedrijven hebben onvoldoende geld om te investeren in de veiligheid van de mijnen.

Ondanks de daling sterven dagelijks nog gemiddeld zes mensen in de kolenmijnen. Volgens onafhankelijke waarnemers is het officiële dodental van de overheid een conservatieve schatting. Veel bedrijven zouden dodelijke ongelukken niet durven te melden, wegens de economische schade die dat oplevert.

Gevaarlijkste mijnen ter wereld

De Chinese mijnen staan bekend als de gevaarlijkste ter wereld. Dat komt onder meer door corruptie en het gebrek aan veiligheidscontroles. De mijnbouw is een grote en belangrijke sector in China, dat voor circa 70 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk is van steenkolen.

Meer over