Nieuws

Voorzitter klimaattop Glasgow vraagt landen binnen jaar met betere klimaatplannen te komen

De Britse voorzitter van de internationale klimaattop in Glasgow vraagt alle landen binnen een jaar met betere plannen te komen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die beloftes moeten concrete en verifieerbare stappen bevatten tot 2030.

Marc Peeperkorn
Drukte rondom het U.S. Climate Action Center in Glasgow, voor een paneldiscussie tijdens de klimaattop. In een eerste ontwerptekst vraagt de voorzitter van de top de deelnemende landen om betere plannen te maken. Beeld REUTERS
Drukte rondom het U.S. Climate Action Center in Glasgow, voor een paneldiscussie tijdens de klimaattop. In een eerste ontwerptekst vraagt de voorzitter van de top de deelnemende landen om betere plannen te maken.Beeld REUTERS

De oproep van het Britse voorzitterschap staat in een eerste ontwerptekst voor een slotakkoord dat er vrijdagnacht zou moeten komen. GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout, die in Glasgow de onderhandelingen volgt, zegt dat de ontwerptekst ‘in de richting gaat’ die de Groenen voor ogen staat. ‘Een deel van de puzzelstukjes ligt op tafel, ze moeten nu nog wel in elkaar passen.’

Greenpeace spreekt in een eerste reactie over ‘een beleefd verzoek’ van de Britse voorzitter, ‘maar niet genoeg’. De ontwerptekst is komende drie dagen de inzet van hard en nachtelijk overleg tussen de bijna tweehonderd deelnemende landen aan de VN-klimaattop.

Te weinig

In de tekst wordt erkend dat de CO2-reductieplannen die de regeringsleiders afgelopen tijd presenteerden, tekort schieten om het streven in het Parijse akkoord van 2019 (beperk de temperatuurstijging tot 1,5 graad) te halen. De beloofde klimaatneutraliteit in 2050 (EU en VS), 2060 (Rusland, China) en 2070 (India) oogt mooi, maar ontbeert vaak duidelijke en tijdige plannen. De vrees bestaat dat het volgens vele leiders ‘beslissende decennium’ tot 2030 verloren gaat waarmee de temperatuurstijging boven de 2 graden dreigt uit te komen.

Voorzitter Sharma vraagt daarom alle landen voor eind 2022 met aangescherpte klimaatplannen te komen, die op een nieuwe klimaattop met de leiders in 2023 worden afgehamerd, op tijd om 2030-doelen te halen. De EU heeft als enige wel concrete CO2-reductieplannen liggen (minstens 55 procent minder CO2) tot 2030. Die plannen moeten nog door de EU-landen goedgekeurd worden.

China en Rusland

De EU had op een tussentijdse aanscherping van de CO2-plannen aangedrongen, EU-ambtenaren zijn dan ook niet ontevreden over de ontwerptekst. Zij wijzen erop dat veel komende dagen afhangt van wat China en Rusland ervan vinden.

Over de financiële klimaathulp voor de armere landen is de ontwerptekst minder ambitieus. De sinds 2009 beloofde 100 miljard dollar per jaar voor deze landen is nog steeds niet gehaald maar de ontwerpconclusies gaan niet verder dan een voorzichtig ‘benadrukt de noodzaak’ iets aan de omissie te doen. Bedragen om de reeds misgelopen miljarden te compenseren worden niet genoemd. Hierover verwachten betrokken EU-ambtenaren nog een fors gevecht, ook met de VS. De EU heeft wel haar bijdrage (ruim 30 miljard dollar) vastgesteld.

Meer over