‘Voorzittend rechter proces Saddam Hussein wil opstappen’

Rizgar Amin (48), de voorzittend rechter in het proces tegen Saddam Hussein, wil opstappen. Volgens een woordvoerder van het Iraakse Tribunaal zou hij zijn ontslag al hebben ingediend...

De autoriteiten hebben het ontslag nog niet aanvaard en proberen Amin ervan te overtuigen dat hij moet doorgaan met zijn werk. Hij zou onder meer ontstemd zijn omdat shi'itische topfiguren hem onder druk proberen te zetten omdat hij te lankmoedig tegenover de beklaagde Saddam Hussein zou zijn. Ook is Amin, net als vele andere medewerkers van het speciale tribunaal, herhaaldelijk met de dood bedreigd door aanhangers van Saddam.

Volgens een bron in Amins Koerdische thuisbasis Sulaymaniya is Amin van plan zijn vertrek aan het einde van de eerstvolgende zitting op 24 januari bekend te maken.

Het Saddam-proces heeft al te kampen gehad met tegenslag. Eerder werden twee advocaten van de verdediging vermoord.

Amin is bekritiseerd omdat hij Saddam te lang aan het woord zou laten en toestaat dat Saddam de Amerikanen beschuldigt van mishandeling. Amin heeft daarop gezegd dat zijn handelwijze in het belang is van een eerlijk proces.

Meer over