Voorzichtige groei Spaanse economie lijkt trendbreuk

De voorzichtige groei van de Spaanse economie zet door. Uit de cijfers die door het Spaanse bureau voor de statistiek bekend werden gemaakt blijkt dat de economie in het laatste kwartaal van 2013 met 0,3 procent is gegroeid.

MADRID - In het derde kwartaal groeide het bruto binnenlands product nog met 0,1 procent. Tevens blijkt uit gepubliceerde cijfers in de afgelopen crisis dat het zwarte circuit juist stevig is gegroeid.

Hoewel de economie over het gehele afgelopen jaar nog met 1,2 procent kromp, lijkt een eind gekomen aan de neergaande trend. Minister van Financiën en Economie, Luis de Guindos sprak van een 'versterking van het herstel' en een 'hoopvol teken'. 'Alle waarschuwingslampjes staan op groen', zo verklaarde De Guindos op de radio.

Hij erkende echter direct dat de groei in het laatste kwartaal nog bijzonder gering kan worden genoemd. Voor het drastisch naar beneden brengen van de werkloosheid rond de 26 procent heeft Spanje een fors hogere groei nodig, zo suggereerde de minister. Eerder sprak De Guindos de verwachting uit dat de economie dit jaar 1 procent zal groeien.

Littekens

Waarschuwende woorden kwamen ook van topbankier Emilio Botín bij de presentatie van de jaarcijfers van de Santander bank donderdag. 'Het zal lang duren voor de littekens van de crisis zijn verdwenen', aldus Botín. Volgens de bankier is nog lang geen sprake van een normalisering van de economische situatie.

Hij drong aan op verdere hervormingen van de arbeidsmarkt en het staatsapparaat. Met een nettowinst van 4,4 miljard euro verdubbelde Santander zijn winst in 2013 ten opzichte van 2012. Dat was lager dan de financiële markten hadden verwacht.

De Spaanse belastingdienst publiceerde vrijwel op hetzelfde moment een studie waaruit blijkt dat de zwarte economie tijdens de crisis stevig is gegroeid. Volgens de onderzoekers zou in 2012 een kwart van het bruto binnenlands product zich onttrekken aan de registratie door de belastingdienst. Dat is bijna 7 procentpunten meer dan in 2008 toen de crisis zich manifesteerde. In 2012 zou op deze manier 253 miljard euro in het zwarte circuit omgaan. Verreweg het grootste deel van het zwarte geld zou daarbij in biljetten van 500 euro circuleren.

Vooral in gebieden met de hoogste werkloosheid en waar de zwaarste klappen in de onroerend goed sector zijn gevallen, zoals het zuidelijke Andalusië en de Canarische Eilanden gedijt de zwarte sector goed, zo is de indruk van de onderzoekers. Minister De Guindos noemde donderdag het zwarte circuit in Spanje een groeiend probleem dat verstorend kan werken in het herstel van de economie.

undefined

Meer over