Voorzichtige compromissen India en Pakistan

Pakistan heeft de Verenigde Staten afgelopen weekeinde beloofd terroristen die de grens met India willen oversteken, te zullen tegenhouden. In ruil hiervoor zou New Delhi bereid zijn weer enkele diplomaten naar Islamabad te sturen - een gebaar dat de regering waarschijnlijk bekend gaat maken tijdens het bezoek van de Amerikaanse...

Met deze voorzichtige compromissen tussen India en Pakistan lijkt de oorlogsspanning in Zuid-Azië dit weekeinde verder te zijn afgenomen. Toch gaan de beschietingen aan de bestandslijn in de deelstaat Kasjmir gewoon door. Gisteren is hierbij aan Pakistaanse zijde een tiener omgekomen.

India noemde de belofte van de Pakistaanse president Musharraf om 'onvoorwaardelijke besprekingen' te voeren in een officiële verklaring 'een stap in de goede richting'. Internationale leiders zetten beide landen onder druk uit vrees dat de twee kernmachten in oorlog raken. Volgens de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, die in beide landen besprekingen heeft gehouden, is de kou voor het grootste deel uit de lucht.

Uit de gewelddadigheden van het afgelopen weekeinde blijkt echter dat vrede nog ver weg is. Bij beschietingen in Kasjmir kwam een 17-jarige jongen om het leven . Pakistan maakte zaterdag bekend dat het in de buurt van haar tweede stad Lahore, een Indiaas spionagevliegtuig uit de lucht heeft geschoten. India arresteerde gisteren de leider van een afscheidingsbeweging. De man, Syed Ali Shah Geelani, wordt ervan beschuldigd geld van de Pakistaanse geheime dienst te hebben doorgesluisd naar militante groeperingen in het Indiase gedeelte van Kasjmir. Pakistan heeft de arrestatie veroordeeld.

De Pakistaanse president Musharraf zei gisteren dat de spanningen de laatste vier dagen zijn verminderd en dat de kans op een oorlog 'minimaal' is. 'Ik verwacht een de-escalatie en vervolgens een dialoog over Kasjmir', zei hij in de Maleisische krant The New Sunday Times.

India heeft hier nog niet op gereageerd, maar zegt blij te zijn met de belofte van Musharraf een einde te maken aan de infiltratie van extremisten die in India vechten voor een onafhankelijk Kasjmir of aansluiting van het gebied bij Pakistan.

De huidige crisis begon december vorig jaar met een terroristische aanslag op het Indiase parlement. Volgens New Delhi was Islamabad verantwoordelijk voor deze actie. India trok zijn diplomatieke staf terug uit Pakistan en stuurde honderdduizenden troepen naar de bestandslijn in Kasjmir, een gebied in de Himalaya waarop beide kernmachten aanspraak maken en al twee keer inzet was van een oorlog.

Meer over