Voorwaardelijke celstraf voor eerste dader Keulen

In Keulen is een 23-jarige Marokkaanse man veroordeeld voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden op Oudejaarsavond in de Duitse domstad. Hij kreeg woensdag zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 100 euro vanwege diefstal en drugsbezit. De man, die sinds Oud en Nieuw vast zit, wordt niet verdacht van seksuele intimidatie.

Redactie
Verdachte arriveert bij de rechtbank. Beeld epa
Verdachte arriveert bij de rechtbank.Beeld epa

Het is de eerste veroordeling in deze zaak. De man heeft de telefoon van een vrouw gestolen, toen zij een foto van de Domtoren wilde maken. Ook had hij 0,1 gram amfetamine op zak.

Twee andere verdachten van diefstal verschijnen ook woensdag voor de rechter. Zij zouden een camera hebben gestolen. Daarnaast zijn nog dertien mannen gearresteerd voor diefstal. Een 26-jarige Algerijnse asielzoeker is aangehouden vanwege seksuele intimidatie.

De nieuwe politiechef van Keulen Juergen Mathies zei woensdag dat de meeste mannen die op het stationsplein die avond vrouwen aanrandden waarschijnlijk nooit worden gevonden. Mathies meldde de BBC dat op de camerabeelden niet goed is te zien wie de incidenten pleegden. 'We zie een aantal berovingen op de camerabeelden, maar dat is alles. We kunnen alleen afgaan op de getuigenissen van slachtoffers en op of ze de daders nog kunnen herkennen', aldus Mathies.

75 verdachten zijn geïdentificeerd, de meeste van hen zijn afkomstig uit Noord-Afrika en illegaal in Duitsland. De politie kreeg meer dan vijfhonderd aangiften binnen, in 40 procent van de gevallen ging het om seksuele intimidatie.

Slappe aanpak

Mathies voorganger, Wolfgang Alberts, werd ontslagen vanwege de slappe manier waarop hij de grootschalige incidenten aanpakte. In een officieel rapport is te lezen dat de Keulse politie 'serieuze fouten' heeft gemaakt in de manier waarop ze informatie naar buiten brachten. Ook is verzuimd op Oudejaarsnacht versterking in te roepen.

Zo'n duizend mannen van Noord-Afrikaanse en Arabische afkomst verzamelden zich die avond bij het hoofdstation in Keulen. Ze omsingelden vrouwen waarna ze hen beroofden en aanrandden. Het immigratiebeleid van Bondskanselier Angela Merkel ligt sindsdien onder vuur.

Afgelopen jaar kwamen zo'n 1,1 miljoen asielzoekers naar Duitsland.

Politie bij het hoofdstation in Keulen waar de aanrandingen en berovingen op Oudejaarsavond plaatsvonden Beeld epa
Politie bij het hoofdstation in Keulen waar de aanrandingen en berovingen op Oudejaarsavond plaatsvondenBeeld epa
Meer over