Vooruitblik eredivisie: 'Verlengd verblijf op roze wolk voor PEC'

Elk competitieweekeinde blikken sportverslaggevers Charles Bromet en Mark Misérus vooruit op de eredivisie. In speelronde 2 blijft het transfernieuws allesoverheersend en winnen Feyenoord, PEC Zwolle en AZ opnieuw.

PEC Zwolle-speler Jesper Drost juicht na de 1-0 tegen FC Utrecht. Beeld anp
PEC Zwolle-speler Jesper Drost juicht na de 1-0 tegen FC Utrecht.Beeld anp

Laten we maar beginnen in Rotterdam, waar Feyenoord vanavond Heerenveen ontvangt. Speelt Hakim Ziyech zijn laatste wedstrijd voor de Friezen, tegen zijn vermoedelijk nieuwe werkgever?
Dat zou zomaar kunnen. Het is eigenlijk vrij simpel: Jordy Clasie dreigt te vertrekken naar FC Porto, dat de Belg Steven Defour (die ook werd begeerd door PSV) deze week voor zes miljoen euro verkocht aan Anderlecht. Daardoor is er bij de Portugezen geld in kas om een nieuwe middenvelder aan te trekken. En Clasie is daar in beeld.

Feyenoord, dat door de transfers van Graziano Pellè, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij circa 32 miljoen binnenharkte, wil anticiperen. En gaat ook anticiperen. Maar hoe? En wanneer?

Ziyech is in beeld, net als Jens Toornstra van FC Utrecht. En laten die twee nu ook net begeerd worden door FC Twente, dat na het vertrek van Dusan Tadic en Quincy Promes ook wat te besteden heeft, maar minder vrij kan handelen doordat het onder curatele staat van de KNVB.

Ach ja, het is pas 15 augustus. De transferperiode sluit op 1 september. Het verleden heeft geleerd dat een zeker lijkende transfer heel wat anders is dan een zekere transfer.

Heeft Colin Kazim-Richards eigenlijk al getekend in de Kuip?
Nee. Maar het ligt in de verwachting dat Feyenoord snel zal bekendmaken dat hij voor een jaar wordt gehuurd van Bursaspor. We herinneren ons Kazim Kazim, zoals hij toen nog op het wedstrijdformulier stond, van de Turkse nationale ploeg die op het EK van 2008 tot de halve finales doordrong.

Leuke, watervlugge rechtsbuiten met een goede voorzet. Maar dat was toen. Hoe Kazim Kazim er nu, toch alweer zes jaar later, voorstaat? Bij Bursaspor heeft hij bepaald niet de plaggen uit de grond gelopen. Hij speelde er weinig. Zijn cijfers zijn verre van imponerend. En hoe wedstrijdfit hij nu is, weet niemand.

Maar goed, laten we het eens afwachten. Het legioen wacht ook nog altijd op de naam van de vervanger van Pellè. Zoals gezegd: 1 september is nog een eind weg. En de laatste dagen, uren zelfs, van de transfermarkt zijn traditioneel het drukst. Verwacht alles.

En wat moeten we van Feyenoord - Heerenveen verwachten?
Gesterkt door de laat tot stand gekomen overwinning tegen ADO Den Haag van vorige week zal Feyenoord weer iets van zelfvertrouwen voelen. Dat kan niet gezegd worden van Heerenveen, dat zich in eigen huis te kijk liet zetten door het gepromoveerde FC Dordrecht (1-2). We vullen een 1 in op ons fictieve Toto-formulier.

Zaterdag hebben we meteen een krakertje te pakken: Dordrecht - PEC!
Ja, doe maar cynisch. Feit is dat beide ploegen hun eerste wedstrijd hebben gewonnen. Waar Dordrecht stuntte in het Abe Lenstra stadion, overtuigde PEC in zijn thuiswedstrijd tegen het teleurstellende FC Utrecht. Bij PEC lijkt er op dit moment niets fout te kunnen gaan. De club won de KNVB beker en de Johan Cruijff schaal, beide na zeges tegen Ajax.

Hakim Ziyech. Beeld anp
Hakim Ziyech.Beeld anp

Hoewel FC Twente met Youness Mokhtar (vorig seizoen al), Darryl Lachman en Kamohelo Mokotojo drie van de beste spelers bij PEC weghaalde, kan coach Ron Jans niet stoppen met lachen. Sterk spel en goede resultaten gaan in Zwolle nog altijd hand in hand. We herinneren ons van vorige week vrijdag tegen Utrecht het beloftevolle debuut van nieuwkomer Jody Lukoki en de wereldgoal van invaller Soufian Moro, ook een nieuweling, nota bene tegen zijn oude club.

Dat alles maakt weer benieuwd naar de aanstaande Europese ontmoeting tegen Sparta Praag. Om optimaal voorbereid te zijn werd alvast een Tsjech vastgelegd: de 25-jarige spits Tomas Necid, die wordt gehuurd van CSKA Moskou. Voorheen een groot talent, daarna door blessures teruggeworpen. Hij houdt die lach van Jans vast nog wel even in stand, lijkt ons zo.

Prognose voor Dordrecht - PEC?
We houden het op een tweede Zwolse zege. Het bevalt de mannen van Jans wel, dat verblijf op die roze wolk.

Tot slot nog even de echte kraker van deze speelronde: AZ - Ajax. Wat mogen we verwachten?
Een redelijk evenwichtig duel. AZ won met schijnbare eenvoud met 3-0 van Heracles, vorige week in Almelo. De nieuwelingen Guus Hupperts en Muamer Tankovic scoorden beiden en maakten duidelijk dat AZ, dat nog even niet kan beschikken over spits Aron Johannsson die herstelt van een enkeloperatie, offensief een hoop te bieden heeft.

Maar nogmaals: de score deed niet helemaal recht aan het spelbeeld. Ajax, dat vorige week met zeer geflatteerde cijfers won van Vitesse (4-1), wordt de eerste serieuze test. Ajax is overigens nog altijd in afwachting van het definitieve antwoord van de 33-jarige spits Samuel Eto'o, die bijvoorbeeld ook in de belangstelling staat van Liverpool.
Het heeft er de schijn van dat Eto'o, comfortabel achterover leunend, in alle rust afwacht tot hij alle aanbiedingen heeft geïnventariseerd. En dat hij dan eens gaat beslissen.

Laten we bij het heden blijven: wat gaat deze papieren topper zondag in Alkmaar opleveren?
We vullen een nieuwe overwinning in voor AZ, dat als team een iets evenwichtiger indruk op ons heeft gemaakt dan het defensief kwetsbare Ajax. Dat doen we alleen omdat we geen laf gelijkspel willen voorspellen.

Het heeft er de schijn van dat Eto'o, comfortabel achterover leunend, in alle rust afwacht tot hij alle aanbiedingen heeft geïnventariseerd. En dat hij dan eens gaat beslissen. Beeld afp
Het heeft er de schijn van dat Eto'o, comfortabel achterover leunend, in alle rust afwacht tot hij alle aanbiedingen heeft geïnventariseerd. En dat hij dan eens gaat beslissen.Beeld afp
Meer over