Vooruitblik eredivisie: meteen weer aan de bak na Europees voetbal

Voor elk competitieweekeinde blikken sportverslaggevers Charles Bromet en Mark Misérus vooruit op de eredivisie. Tijd voor spelronde 10. Mogen Feyenoord en PSV weer aan de bak in de Eredivisie?

Feyenoord-trainer Fred RuttenBeeld anp

Dat was me een succesvol Europacupavondje zeg.

Gaan we cynisch worden? Nee toch zeker? We hebben anders schitterende dingen gezien, bij PSV - Panathinaikos en HNK Rijeka - Feyenoord.

Wat dan?

We noemen het Europese debuut van Matthew Steenvoorden bij Feyenoord, dat na het inbrengen van Rick Karsdorp op Jong Feyenoord leek. Achterin stonden: Karsdorp (19 jaar), Steenvoorden (21), Kongolo (20) en Nelom (24). Voorin miste Elvis Manu de ene kans na de andere. Dat komt vooral doordat hij steeds naast het doel mikt, maar Manu is ook pas 21 en nog maar net een vaste waarde bij Feyenoord. Ze zijn jong, kortom, de Rotterdammers, en moeten nog door vele wateren gewassen worden voordat ze zijn waar ze willen komen. Al hoef je dan nog niet met 3-1 te verliezen van Rijeka. Steenvoorden deed bijvoorbeeld helemaal niets bij de uittrap van de keeper die tot de 2-1 leidde en Kongolo gleed onbesuisd in op de benen van uitblinker Kramaric. Een onnodige nederlaag, kortom.

Debutant Feyenoord speler Matthew Steenvoorden samen met aanvoerder Jordy ClasieBeeld anp

En een onnodig gelijkspel van PSV.

Dat ook. Daar was het goede nieuws dat Memphis Depay terug is van zijn blessure. PSV gaat er meteen heel anders van voetballen, zo beslissend is hij. Gek gebaar ook, waarmee hij zijn doelpunt vierde. Hij pakte een denkbeeldige telefoon om zijn moeder te bellen, zo zei hij na afloop. Je hoefde niet te kunnen liplezen om te zien wat hij haar vertelde. 'Ja, ik ben terug', zei hij. Twee keer.

Is dat zo gek dan?

Dat niet. Maar gezien wat voor type telefoon Memphis uitbeeldde? Geen hippe smartphone, met 26 duizend megapixel camera en stemherkenning waarmee je koffie kunt zetten. Nee, Memphis bootste zo'n ouderwets vast toestel na, met tiptoetsen! Bij HNS, de zaterdagrubriek van deze krant, zouden ze zeggen: dit is retro zoals retro is bedoeld.

Memphis DepayBeeld anp

Mogen Feyenoord en PSV meteen weer aan de bak in de eredivisie?

Dat zou best eens kunnen. Feyenoord speelt zondag al om half 1 tegen Cambuur, dus dat betekent ontbijten met pasta en voor Manu een terugkeer bij de club waar hij een half seizoen speelde. Vorig jaar won Feyenoord zonder de weer eens geschorste Pellè met 2-0 in Leeuwarden, maar dat ging met kunst- en vliegwerk. Cambuur was de eerste helft veel beter. Manu speelde toen nog niet in Leeuwarden, hij kwam pas na de winterstop. PSV moet eveneens zondag op bezoek bij FC Utrecht en dat lijkt lastiger dan het is. Vorig jaar ging het ze in ieder geval makkelijk af en werd het 5-1, voor PSV.

Europees voetballen en dan weer de eredivisie in, drie dagen later. Hebben die spelers dan wel genoeg tijd om te herstellen?

Die van Feyenoord zullen de uitwedstrijd tegen Rijeka nog wel in de benen voelen, op een veld waar de Kroatische Hak vermoedelijk op niet-wedstrijddagen zijn groenten verbouwt. PSV had het makkelijker, want het speelde thuis tegen Panathinaikos. Tja, het is nu eenmaal het nadeel van voetballen in de Europa League, en niet in de Champions League - dan speel je op dinsdag of woensdag. Andersom geldt: Ajax speelde zaterdagavond in Enschede gelijk tegen FC Twente en moest dinsdagavond aantreden in Camp Nou, tegen Barcelona.

Kortom: die voetballers zeuren maar wat.

Dat hoor je ons niet zeggen. Het onderwerp is voer voor discussies en gespreksstof en dat zal wel altijd zo blijven. Als de ene ploeg een dag langer rust krijgt dan de andere, is het huis gelijk te klein. Dan vermoedt het benadeelde team meteen allerlei kwade opzet en krijgt de verantwoordelijke voetbalbond er flink van langs. Zo bleek Cristiano Ronaldo het deze week vreemd te vinden dat Real Madrid een dag later dan Barcelona moest spelen in de Champions League (woensdag om dinsdag), terwijl beide clubs zaterdagavond een vrij beladen, misschien straks wel beslissende, onderlinge Clásico afwerken. Daarbij speelde Real ook nog eens in Liverpool en Barcelona thuis, in Camp Nou.

Cristiano RonaldoBeeld reuters

In Barcelona zijn ze trouwens niet onder de indruk van Ronaldo, daar zijn ze zulke uitlatingen van Real en de Real-gezinde sportkranten wel gewend. Waarschijnlijk denken ze in Catalonië: zullen wij eens een boekje opendoen over alle keren dat Real - niet voor niets de Koninklijke geheten - bevoordeeld werd? Maar heeft Ronaldo gelijk?
Laat Ronaldo zich vooral bekommeren om zijn gepommadeerde fotomodellenhaar en zijn gekamde wenkbrauwen. En er dan morgen een heerlijk privéoorlogje van maken met Lionel Messi waar wij ook wat aan hebben.

Meer over