Voortvluchtige drugsbaas Cees S. opgepakt in België

De voortvluchtige drugsbaas Cees S. uit Waalre is vrijdag in België aangehouden in een groot drugslab. Het Openbaar Ministerie heeft dat vandaag bekendgemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

Cees S. (46 jaar) was ruim 1,5 jaar op de vlucht. Hij werd in december bij verstek veroordeeld tot 6 jaar celstraf omdat hij volgens de rechter de leider was van een criminele organisatie die in verschillende drugslaboratoria xtc-grondstof BMK maakte uit apaan. De officier van justitie noemde hem destijds al 'onverbeterlijk'.

Nog onbekend of S. naar Nederland komt
Er was voor hem een Europees arrestatiebevel afgegeven. Het is nog onbekend of en wanneer de man naar Nederland komt. Zijn Nederlandse advocate Gitte Stevens verwacht dat hij eerst in België zal worden berecht.

Het parket in het Belgische Tongeren benadrukte dat de man vrijdag op heterdaad werd betrapt. Het is daarom waarschijnlijk dat de man in België beschikbaar zal moeten blijven voor onderzoek. Mogelijk dat S. daarna aan Nederland overgeleverd kan worden.

Drugslab in vakrensstallen Opglabbeek
Het drugslab waar hij werd aangehouden, was ondergebracht in varkensstallen in Opglabbeek. Het was volgens Belgische media een van de grootste ooit ontdekt in Europa. Er werden in totaal vier Nederlanders en een Belg aangehouden.

Het vijftal wordt verdacht van het in bezit hebben van en de handel in drugs. Het feit dat ze dit georganiseerd deden, is een verzwarende factor, aldus een woordvoerster van het Belgische parket. Er staat een maximale celstraf op van 10 tot 15 jaar.

Grote brand
In de nacht van gisteren op vandaag brak er een grote brand uit in het drugslab. Kwade opzet om sporen te wissen wordt niet uitgesloten. De zegsvrouw van het parket stelde dat het onderzoek naar de toedracht van de brand loopt.

Meer over