Voorstelling als achtbaan over Joeri die moeder wil worden

Jeugdtheater Morgen ben ik anders heet de vrije bewerking die Keizer & van der Mast op toneel zet van Majlent....

Mooi is dat de voorstelling kinderen vooral open laat kijken naar seksualiteit aan de hand van de verwarrende vragen van de hoofdpersoon. Joeri vertrouwt zijn diepste wensen en vragen toe aan de camera, waarmee hij een film maakt over zichzelf. Via de projectie op het achterscherm kijkt het publiek mee. In het echte leven experimenteert hij voorzichtig met zijn wens om als meisje door het leven te gaan. De verstandelijk gehandicapte buurjongen doet er niet zo moeilijk over maar vooral Joeri’s vader kan er weinig mee dat zijn zoon, in een gesprek over beroepskeuze, zegt ‘moeder’ te willen worden.

Morgen ben ik anders veroorzaakt bij de jonge kijkers een hoorbaar achtbaaneffect. Hilarische reacties naast welgemeende oh’s en ah’s, medeleven naast afkeuring. De spelers bedienen zich in het merkwaardige, in zwart-wit uitgevoerde decor, van een speelstijl die balanceert tussen realisme en karikatuur.

Nergens is gekozen voor mooie beelden of fraai licht, het draait steeds om de prille schreden van Joeri, die zich liever Majlent noemt. Thomas Boer zet dit personage op een uiterst innemende, kwetsbare en tegelijk krachtige manier neer.

Bart Deuss

Meer over