Voorspellingen krijgen pas grond na 1 september

De competitie begint vroeg om ruimte te bieden voor een korte winterstop en de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika.Van onze verslaggever

Poul Annema

Bij het grote publiek en bij de trainers uit de eredivisie, zo blijkt uit deze week gehouden polls, zijn Ajax en PSV favoriet voor de eredivisietitel die vanaf dit weekeinde weer op het spel staat. De voorspellingen zijn gebaseerd op de samenstelling van de selecties van dit moment, maar omdat de spelersmarkt nog open is tot na de vijfde competitieronde – 29/30 augustus – kunnen de heldere inzichten van nu over een maand vetroebeld zijn.

‘Ik verwacht de meeste transfers in de tweede helft van augustus’, zei onlangs Jan Reker, algemeen directeur van PSV. ‘De spannendste dag is voor mij 1 september, dan pas weet ik echt of we erin zijn geslaagd al onze spelers te behouden’, keek voorzitter Dirk Scheringa van landskampioen AZ, vorige week vooruit.

Om ruimte te kunnen maken voor een korte winterstop (van 20 december tot 22 januari) en om de competitie vanwege het WK voetbal in Zuid-Afrika niet te laat af te sluiten, begint het seizoen 2009-2010 voor de eredivisie extra vroeg.

Grote drukte is er tot vandaag niet geweest op de Nederlandse spelersbeurs. Dat AZ niet meteen tot de grote kanshebbers voor het kampioenschap wordt gerekend, heeft niet te maken met spectaculaire verschuivingen in de selecties. De Alkmaarders hebben Demy de Zeeuw aan Ajax verloren en vulden verder hun portemonnee door eerder verhuurde spelers definitief te verkopen. Pontus Wernbloom, van het Zweedse IFK Göteborg, is voorlopig de enige grote aankoop van de Alkmaarders. De van Chelsea overgenomen Deense jeugdspeler Morten Nielsen wordt vooral als een aanwinst voor de toekomst gezien.

De vraag voor AZ zal zijn, hoe de club omgaat met de druk en de opwinding rond de Champions League. In zijn kampioensjaar was AZ, in tegenstelling tot de meeste concurrenten, vrij van internationale verplichtingen en koerste het in alle rust naar de ontknoping van de competitie. PSV hield vorig jaar, zonder de poulefase te overleven, bijna 26 miljoen euro over aan zijn Europese toer. Dat is het wenkend perspectief voor de formatie van AZ-trainer Ronald Koeman, en vooral voor de schatbewaarder van de club, die de begroting heeft opgetrokken van 28 miljoen naar 40 miljoen euro.

AZ bewees zaterdag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, tegen Heerenveen (5-1), dat het mogelijkheden heeft om zijn elftal op niveau te houden. PSV en Ajax lijken zich, ondanks hun weinig overtuigende generale repetities in de Europa League en het Amsterdam Tournament, te hebben versterkt. Met de komst van André Ooijer en Orlando Engelaar heeft het vorig jaar zeer teleurstellend als vierde geëindigde PSV meer body gekregen. Het heeft ook aan raffinement gewonnen en bezit een leider in elke linie. Ajax rekent erop dat het strategische inzicht en het gevoel voor harmonie van trainer Martin Jol de club over de drempel zal helpen, die vorig jaar onder Marco van Basten nog te hoog bleek.

Demy de Zeeuw is, met zijn dwingende drift, van toegevoegde waarde in Amsterdam en wellicht lukt het Jol de jonge, duurbetaalde Miralem Sulejmani eindelijk in Amsterdam te laten schitteren. Zijn grootste zorg blijft niettemin de kwetsbaarheid van de defensie.

Nadat AZ, FC Twente, Heerenveen en FC Groningen vorig jaar de klassieke topdrie lieten verbleken, is er reden te veronderstellen dat het vorig seizoen als zevende geëindigde Feyenoord een sprongetje omhoog op de ranglijst kan maken. Been & Been(hakker) hebben de doem van de permanente crisis uit De Kuip verbannen en het elftal met de van langdurige blessures herstelde De Guzman en Vlaar, en de van Roda JC en NEC overgenomen Cissé en Dani Fernandez, vertrouwen gegeven.

Bij Heerenveen is het de vraag hoe het verlies van Daniel Pranjic aan Bayern München wordt verwerkt. FC Twente zal, ondanks zijn bemoedigende optreden tegen Sporting Club de Portugal in de voorronde van de Champions League, tijd nodig hebben om na het vertrek van Braafheid (Bayern München), Elia (Hamburger SV) en Arnautovic (vermoedelijk Inter Milaan) de constante lijn van vorig seizoen terug te krijgen. FC Groningen mist topscorer Marcus Berg, waardoor er mogelijkheden voor FC Utrecht liggen om zich in de subtop te nestelen.

Dankzij de euro’s van geldschieter Frans van Seumeren heeft FC Utrecht geprobeerd het elftal met de komst van Ricky van Wolfswinkel (Vitesse), Jan Wuytens (Heracles), Nana Asare (KV Mechelen) en Jacob Mulenga (LB Châteauroux) de allure te geven die past bij zijn ambities.

Het gepromoveerde RKC zal met slechts één versterking – Derk Boerrigter van FC Zwolle – kwaliteit tekort komen voor dit niveau. Datzelfde geldt voor streekgenoot Willem II, waar trainer Alfons Groenendijk vergeefs heeft geprobeerd het clubmanagement ervan te overtuigen dat zijn selectie ervaring mist. De club zal de strijd tegen de nacompetitie moeten aangaan met ADO Den Haag, Heracles, Sparta en Roda JC. Dat geldt ook eerstedivisiekampioen VVV, ondanks de komst van de routiniers Dennis Gentenaar (Ajax) en Patrick Paauwe (Mönchengladbach),

Meer over