Voorspelling

Voorspelling van de dag: 'Sprinters stoer? Welnee, doetjes zijn het'

Sportverslaggevers Marije Randewijk en Mark Misérus reizen mee in de wielerkaravaan en voorspellen dagelijks de uitkomst van de volgende etappe. Misérus waagt zich aan de voorspelling van de vijfde etappe, Cagnes-sur-Mer - Marseille, van 228,5 kilometer.

'Marcel Kittel omklemde de pluchen leeuw die hij bij zijn gele trui kreeg alsof het zijn pasgeboren zoon betrof.' Beeld afp
'Marcel Kittel omklemde de pluchen leeuw die hij bij zijn gele trui kreeg alsof het zijn pasgeboren zoon betrof.'Beeld afp

Vijf dagen onderweg: hoe is de stand van zaken?
De Tourequipe van de Volkskrant is vooral erg moe. Eenmaal gewend aan de deining ging het slapen nog best prima op de boot waarop we zes dagen verbleven. Het was vooral de omroepinstallatie die onze reserves opsoupeerde en ons steeds vroeger uit bed tetterde. Het toppunt: om kwart voor vijf dinsdagochtend blies de kapitein van de boot die ons van Corsica naar Nice bracht reeds reveille.

Kom, kom, niet zo klagen. C'est le Tour!
We klagen ook niet, we stellen slechts vast dat we er fysiek en geestelijk net zo aan toe zijn als aan het eind van een normale Tour. Dat is een knappe prestatie van de organisatie na slechts vier etappes. Maar goed, we hebben het vasteland bereikt. Dus geen geschommel meer in de kajuit, maar vaste grond onder de voeten. Heerlijk.

Is op dat vasteland alles weer bij het oude? We hebben een paar onorthodoxe ritwinnaars gezien op Corsica.
Dat klopt. Al moeten we het ook niet overdrijven. Marcel Kittel behoorde als sprinter al tot de wereldtop, maar is nu ook voor zijn Tourexamen geslaagd. Simon Gerrans won niet voor niets Milaan-Sanremo. Jan Bakelants was wel een rasechte verrassing. De Tour is weleens voorspelbaarder begonnen.

En dan won Orica-Greenedge ook nog eens de ploegentijdrit in Nice.
Die ploeg voerde ook al niet het lijstje met favorieten aan. We hadden eerder op Omega Pharma-QuickStep, Sky of Garmin gerekend. Als dit zo doorgaat met al die verrassingen, eindigt Wout Poels straks als winnaar van de Tour.

Wat gaan we vandaag doen?
Sprinten. En we durven zelfs te denken aan een klassieke spurt, een uit het boekje waarin Cavendish, Sagan, Greipel en - waarom niet - Kittel keurig vooraan worden afgezet door hun gangmakers. Het parcours mag geen probleem voor ze zijn, hoewel de weg naar Marseille zeker niet vlak is. En dat groepje dan ten aanval trekt, wordt netjes op tijd ingehaald door de sprintersploegen vooraan in het peloton.

Stoere kerels hè, die sprinters.
Welnee. Doetjes zijn het. Marcel Kittel gezien? Die omklemde de pluchen leeuw die hij bij zijn gele trui kreeg alsof het zijn pasgeboren zoon betrof. André Greipel is een zachtmoedige jongen die alle kritiek van Mark Cavendish over zich heen heeft laten komen. En zelfs Cavendish heeft zijn tedere kanten. Je moet hem alleen op het juiste moment treffen om ze te ontdekken.

Peter Sagan heeft anders niet voor niets de Hulk op zijn fiets laten zetten.
Nee. Maar hij had net zo goed voor Forrest Gump kunnen kiezen. Die gaf hij vorig jaar een plaats in de Tourgeschiedenis door na een van zijn gewonnen etappes de rennende Tom Hanks te imiteren. We zijn benieuwd welke beroemde filmscènes we dankzij Sagan nog meer aan de finish te zien krijgen. Onze voorkeur? Iets uit het oeuvre van Monty Python graag. Is The Ministry of Silly Walks te veel gevraagd? Nee toch?

Wint Sagan vandaag ook?
Jazeker. Dus we laten de videorecorder alvast lopen om te zien wat hij aan de finish heeft ingestudeerd.

En jullie vanavond zeker aan de bouillabaisse in Marseille.
Nee, dank je. Die hebben we al een keer geprobeerd. In één woord: dégoûtant.

Marije Randewijk en Mark Misérus zijn sportverslaggevers van de Volkskrant. Dagelijks voorspellen zij voor Volkskrant.nl de etappewinnaar.

De Tour op Corsica. Beeld afp
De Tour op Corsica.Beeld afp
Meer over