Voorspelling van de Dag: Ronaldo kan zijn koffers pakken

Na twee dagen rust kan de televisie weer aan. Drie achtste finales op het programma, u hoeft de hele middag en avond niet van de bank af. Zwitserland - Polen, Wales - Noord-Ierland en Kroatië - Portugal. Onze voorspelling: Cristiano Ronaldo is na vanavond klaar op dit EK.

Ronaldo zwaait naar toeschouwers op de training. Beeld reuters
Ronaldo zwaait naar toeschouwers op de training.Beeld reuters

Na twee voetballoze dagen, pakken we de draad weer op.
Ja, dat is maar goed ook. We hebben geen tijd te verliezen met nog zestien landen die nog in de running zijn om zich tot Europees kampioen te laten kronen. Maar eigenlijk begint het toernooi nu pas: de groepsfase was een lange aanloop naar de achtste finales.

De wedstrijden worden leuker vanaf nu?
Er zal in ieder geval minder gerekend worden. Eén wedstrijd beslist nu of je doorgaat naar de volgende ronde of dat je de koffers kunt pakken. De spanning neemt daardoor toe. Daarnaast staan er een paar mooie wedstrijden op het programma in de achtste finales.

Klopt. Van welke wedstrijd vandaag kunnen we het meest verwachten?
Kroatië - Portugal is een prachtig affiche. Kroatië verraste in de poule door Spanje onder zich te houden. Portugal daarentegen stelde een beetje teleur met drie gelijke spelen. Toch beschikt de ploeg over veel kwaliteit, met als absolute ster Cristiano Ronaldo natuurlijk.

Modric op Kroatische training. Beeld afp
Modric op Kroatische training.Beeld afp

Bij Portugal draait alles om Ronaldo?
Ja en nee. Nani heeft ook al twee doelpunten gemaakt dit EK. Verder speelt Real Madrid-verdediger Pepe een degelijk toernooi en is Quaresma met zijn voorzetten altijd gevaarlijk. Aan de andere kant was de klasse van Ronaldo nodig om Portugal in het toernooi te houden. Op het moment dat het moest, stond hij op. Met het fabuleuze hakdoelpunt als hoogtepunt.

En bij Kroatië moeten Modric en Rakitic het doen?
Dat is te kort door de bocht. De middenvelders van Barcelona en Real Madrid zijn de aanjagers van het team. Maar je zou Kroatië te kort doen door te stellen dat alles van Modric en Rakitic afhangt. In de laatste groepswedstrijd tegen Spanje, die met 2-1 werd gewonnen, speelde aanvaller Perišic bijvoorbeeld een geweldige wedstrijd. Hou hem in de gaten: hij heeft een goede techniek, een enorme drive en is snel.

Dat belooft een spannende wedstrijd te worden. Hoeveel gaat het worden?
Het is een verlies voor het toernooi, want het blijft leuk om naar Ronaldo te kijken. Maar na vanavond is het toernooi gedaan voor hem. Kroatië heeft een beter team en speelt al heel het EK met enorm veel zelfvertrouwen. Het wordt 2-1 voor Kroatië. Rakitic maakt de winnende goal.

Ronaldo viert doelpunt tegen Hongarije. Beeld epa
Ronaldo viert doelpunt tegen Hongarije.Beeld epa
Meer over