Voorspelling van de dag: 'Potentiële dodenrit over Hollandse berg bij regen'

Sportverslaggevers Marije Randewijk en Mark Misérus reizen mee in de wielerkaravaan en voorspellen dagelijks de uitkomst van de volgende etappe. Randewijk voorspelt rit 18, Gap - L'Alpe d'Huez: 172,5 kilometer

Marije Randewijk
Wielrenners rijden op het nieuw asfalt in de afdaling van de Col de Sarrene, de rustige kant van de Alpe d'Huez, een dag voordat de renners van de Tour de France de berg beklimmen. Beeld anp
Wielrenners rijden op het nieuw asfalt in de afdaling van de Col de Sarrene, de rustige kant van de Alpe d'Huez, een dag voordat de renners van de Tour de France de berg beklimmen.Beeld anp

De Hollandse berg!
Jaja, de Hollandse berg.

Dat klinkt niet enthousiast. Ben je in mineur vanwege de prestaties van Mollema en Ten Dam in de tijdrit.
Nee hoor, niet in mineur. Die jongens doen wat ze kunnen, en dat was helemaal niet zo slecht. Alleen waren de verwachtingen de afgelopen dagen misschien wat te hoog opgeschroefd. Vier en zeven, daar hadden ze twee weken geleden voor getekend.

Vanwaar dan het gebrek aan enthousiasme?
Ik heb het al een paar keer laten doorschemeren: niet mijn berg, die Alpe d'Huez. Moet je voorstellen dat hij deze Tour twee keer wordt beklommen. Dubbele irritatie.

Wat heb je ertegen?
Eigenlijk niets, dat wil zeggen, als je er ergens in het voorjaar in alle rust naar boven kunt fietsen. Maar in de zomer ga ik er liefst met een grote boog omheen. Te veel mensen op een te kleine ruimte, zo zou je het kunnen omschrijven. En bergen associeer ik vooral met 'veel ruimte, weinig mensen'.

En toch vinden Nederlanders het leuk.
Ach, natuurlijk is het ook wel leuk. Er gebeurt altijd iets op Alpe d'Huez, de grote renners willen er altijd winnen. Het moment dat Lance Armstrong achteromkeek en concurrent Jan Ullrich zijn befaamde 'look' gaf, is een van de mooiste uit de wielergeschiedenis. Doping, of geen doping.

Met twee beklimmingen heeft de organisatie het wel bont gemaakt.
Dat klopt. Maar het is vooral opmerkelijk dat niemand zich daar druk over maakt, totdat Alberto Contador dinsdag onderuit ging in de afdaling van de Col de Manse. Toen ging het plotseling over Alpe d'Huez, de afdaling van de col de Sarenne en de tweede beklimming van Alpe d'Huez. Nee, eigenlijk ging het vooral over de Sarenne. Die afdaling is levensgevaarlijk.

Overdrijf je niet een beetje?
Nee, ik overdrijf niet. De laatste jaren gebruikten wij die weg als sluiproute naar ons hotel op Les Deux Alpes. Ik gaf het stuur dan graag uit handen. En desondanks hadden we een stelregel: niet naar beneden kijken! Het ravijn lag er diep bij, een vangrail ontbrak. En de weg was zo smal dat die geen tegenligger accepteerde.

Waarom dalen ze daar af dan?
Omdat het de organisatie heeft behaagd de Alpe twee keer te beklimmen. Dat is leuk, in de 100ste editie van de Tour. Spektakel verzekerd. Pure show en commercie, zeggen wij dan. In het peloton gaat nu het verhaal dat de renners donderdag in opstand zouden komen. Zeker omdat er regen is voorspeld en dat maakt die afdaling helemaal een dodenrit.

Geloof je dat?
Ben je gek geworden? Denk je dat de organisatie een dag voor de grote dag zwicht voor de druk van een paar coureurs? Geen probleem, er verandert niets, zei parcoursdirecteur Jean-Francois Pescheux woensdag. Ze hadden het nooit in het schema moeten opnemen, twee keer Alpe d'Huez, dat is belachelijk, maar daar moet je niet 24 uur voor de etappe mee afkomen.

Alles blijft dus bij het oude?
Misschien als het aan een stuk dondert en bliksemt en de omstandigheden werkelijk hels worden... Het zou overigens wel in deze Tour passen: de Tour de Surprises, van de verrassingen, van de onverwachte dingen.

Winnaar?
Nairo Quintana. Ja, en ik weet dat dat opnieuw slecht nieuws kan zijn voor de Nederlandse klassementsjongens...

Meer over