Voorspelling van de Dag: outsider Kroatië wint van Turken

Tijdens de Sportzomer brengen we iedere dag een voorspelling. Vandaag drie EK-wedstrijden op het programma: de subtopkraker Turkije - Kroatië, Polen tegen debutant Noord-Ierland en favoriet Duitsland die Oekraïne treft. Dit gaat het worden.

Modric, middenvelder van Kroatië. Beeld ap
Modric, middenvelder van Kroatië.Beeld ap

Waar kijken we naar uit?
Turkije - Kroatië is op papier de aantrekkelijkste wedstrijd. Aan elkaar gewaagd, al hebben de Kroaten de sterkere selectie. Achterin veteraan Srna, met 130 interlands op zijn conto - dit wordt zijn vierde EK. Dan op het middenveld Modric en Rakitic, twee spelmakers van topformaat uit de Primera Division (Real Madrid en FC Barcelona). In de spits de kopsterke Mandzukic (Juventus). Strik eromheen, niks meer aan doen.

Helder. We kunnen die Turken wel afschrijven.
Niet zo snel. Ook Turkije heeft zijn sterspeler: Arda Turan (FC Barcelona). Regisseur op het middenveld, stevig in de duels en een hard schot. Natuurlijk zijn de rest vooral onbekenden uit de Turkse competitie. Maar tijdens de kwalificatie schoten die in Istanbul er wel mooi drie in tegen Oranje.

En vergeet niet: die Turken hebben eerder bewezen met beperkte middelen het ver te kunnen schoppen. Denk aan de derde plaats op het WK in 2002 en de halve finale op het EK in 2008.

Dus?
Met ook nog titelverdediger Spanje in de poule zullen beide landen de aanval moeten zoeken. Potentieel spektakelstuk, met de Kroaten die aan het langste eind trekken: 1-2.

Srna en Turan, captains van Kroatië en Turkije. Beeld reuters
Srna en Turan, captains van Kroatië en Turkije.Beeld reuters

Zo moeilijk gaan de Duitsers het in ieder geval niet krijgen.
Als we op de voorspellende gave van koalabeer Oobi-Ooobi af mogen gaan (jazeker, de waarzeggende dieren zijn weer van stal gehaald), wél. Het beest kreeg twee eucalyptusbladeren voorgeschoteld, één voor Duitsland, één voor Oekraïne. Oobi-Ooobi liet beide liggen, een ondubbelzinnig voorteken van een gelijkspel.

Even zonder gekkigheid.
Natuurlijk, in de regel moet dit toch wel povere Oekraïne de Duitsers geen strobreed in de weg leggen. Hoewel, Duitsland kent wel vaker een moeizaam begin. Maar het moet gek lopen willen ze niet als winnaar van het veld stappen: 2-0.

Spannend? Nee. De moeite waard? Absoluut. Duitsland is een van de favorieten voor de titel, dat is altijd het kijken waard. Voorgevoel: Thomas Müller gaat zijn eerste goaltje maken.

Oja, dan hebben we ook nog Polen - Noord-Ierland...
Tja, dit soort wedstrijden horen er steeds vaker bij nu het EK 24 deelnemers telt. Gelukkig wordt deze pot rond etenstijd gespeeld. Alhoewel, voor het Poolse spitsenduo Milik en Lewandowski wil je nog wel eens met het bord op schoot voor de televisie gaan zitten. De Polen spelen ouderwets 4-4-2, het kan nog.

En de Noord-Ieren?
Van Noord-Ierland hoeven we weinig vuurwerk te verwachten. Alleen van spits Kyle Lafferty (uitgeleend aan Birmingham City), om wie het team draait. Maar Lafferty is niet helemaal fit. Een heethoofd bovendien; de coach van de Ulsters vreest dat hij zich niet zal kunnen inhouden bij Poolse provocaties.

Nee, als de aanvoer op Milik en Lewandowski in orde is en de ziek-zwak-misselijke Lafferty het niet spontaan op de heupen krijgt, klapt Polen probleemloos over Noord-Ierland heen. Ook hier: 2-0.

Lafferty (L) ruziet met speler van Wit-Rusland. Beeld reuters
Lafferty (L) ruziet met speler van Wit-Rusland.Beeld reuters
Meer over