Voorspelling van de dag: hopen op Will 'on fire' Grigg en Spaanse furie

Liefst vier duels staan er vandaag op het programma op het EK in Frankrijk. Eerst worden om 18.00 uur de kaarten geschud in groep C, de groep van Duitsland. Om 21.00 uur weten de landen in groep D (Spanje) waar ze aan toe zijn. Wie kan er vandaag naar huis en welke landen mogen nog dromen van de EK-titel? Een voorspelling.

Morata, Juanfran en Fabregas (vlnr) vieren het eerste Spaanse doelpunt tegen Turkije. Beeld reuters
Morata, Juanfran en Fabregas (vlnr) vieren het eerste Spaanse doelpunt tegen Turkije.Beeld reuters

Zo, het duurt wel lang hoor, die groepsfase.
Vind je? Vergeleken met het vorige EK duurt de groepsfase exact één dag langer. Toen van 8 tot en met 19 juni. Nu van 10 tot en met 22 juni. Dat is te overzien bij een EK waaraan liefst acht landen meer meedoen.

Dat de groepsfase lang aanvoelt, is overigens wel te begrijpen. Vooralsnog moeten we het vooral hebben van een aantal jolige (Noord-)Ieren die buiten de stadions vertier maken, want op de velden valt er weinig genieten. De Russen maakten er gisteren een potje van tegen Wales. De spelers weigerden zelfs hun eigen aanvoerdersband. Engeland en Slowakije kwamen niet verder dan 0-0. Aan de andere kant: Nederland doet niet mee. En als je boven een toernooi hangt met een helikopter, is het toch anders dan wanneer je midden op het plein mag hossen.

Dus, daarom: op naar die achtste finales.
Eens. Zaterdag zijn de eersten, donderdag en vrijdag heeft iedereen rust. Vandaag kunnen we de eerste wedstrijd invullen. De nummer twee uit de groep met Duitsland speelt zaterdag om 15.00 uur in Saint-Étienne tegen Zwitserland.

Wie wordt dat?
Zoals het er nu voor staat Polen. Dat zal ook wel zo blijven. Polen speelt tegen het nog puntloze Oekraïne, waar de bondscoach nu al zijn ontslag heeft ingediend. Duitsland speelt tegen Noord-Ierland. Polen gaat winnen, Duitsland waarschijnlijk ook wel.

Het Poolse spitsenduo Lewandowski (links) en Milik in actie tegen Duitsland. Beeld photo_news
Het Poolse spitsenduo Lewandowski (links) en Milik in actie tegen Duitsland.Beeld photo_news

Waarschijnlijk? Het is de regerend wereldkampioen tegen de nummer 25 van de FIFA-ranglijst...
Ho, ho. Noord-Ierland heeft Will Grigg. Hij is de spits van Wigan Athletic en zo populair bij de Noord-Iers fans, dat ze al weken 'Will Grigg's on Fire' zingen, op de melodie van housedeun Feed from Desire. Er is alleen één probleem: Grigg heeft nog geen minuut gespeeld op dit EK. Hopelijk komt daar tegen Duitsland verandering in, en dan is alles mogelijk. Zeker als ze niet verliezen, hebben de Noord-Ieren overigens nog een goede kans op de achtste finale. Het zou voor het EK een godsgeschenk zijn als we nog een duel van ze kunnen genieten.

Overigens dankt Grigg, een flegmatieke 24-jarige jongen uit de West Midlands, zijn populariteit niet aan talent of karakter. Een Wigan-fan besloot in mei uit verveling zijn eigen Will Grigg's on Fire-video online te zetten. Het bleek de perfecte timing. De rest is geschiedenis.

Tekst loopt door onder video.

Een Noord-Ier met Will Grigg-masker. Beeld afp
Een Noord-Ier met Will Grigg-masker.Beeld afp

En die andere groep. Moeten we daar nog aandacht besteden?
Turkije en Tsjechië spelen tegen elkaar in Lens, twee ploegen die Nederland nog de weg versperden naar dit EK en nu totaal geen indruk weten te maken. Of Nederland nou zo slecht was, of die twee landen piekten in de kwalificatie: we zullen het nooit weten. Pijnlijk is het wel. Voor beide ploegen geldt vanavond: een gelijkspel is niet genoeg. Tsjechië staat op één punt, Turkije is nog puntloos. In de kwalificatiecampagne versloegen de landen elkaar op vreemde bodem. Vanavond krijgen de Turken het voordeel van de twijfel, want zij zijn op papier de uitspelende ploeg.

Kroatië - Spanje is eigenlijk het leukste duel van de avond. Sterspeler van de Kroaten, Luka Modric, raakte geblesseerd tegen de Tsjechen. Hij lijkt op tijd weer fit, dus staat hij vanavond tegenover zijn sierlijke evenknie bij Spanje: Andres Iniesta. De Spanjaarden maakten indruk in hun eerste twee duels, met Iniesta als dirigent. Als ze vanavond weer goed spelen, kunnen we Spanje opschrijven als topfavoriet voor de EK-zege.

En nu al die voorspellingen graag in cijfers.
Komen ze. We zetten eens in op veel goals: Oekraïne - Polen 0-2, Noord-Ierland - Duitsland 1(goal van Grigg)-3, Tsjechië - Turkije 1-2, Kroatië - Spanje 0-2.

Andres Iniesta. Beeld photo_news
Andres Iniesta.Beeld photo_news
Meer over