Voorspelling

Voorspelling van de dag: 'Het zijn nooit de grootsten die winnen op Ax 3 Domaines'

Sportverslaggevers Marije Randewijk en Mark Misérus reizen mee in de wielerkaravaan en voorspellen dagelijks de uitkomst van de volgende etappe. Zaterdag etappe acht, 195 kilometer van Castres naar Ax 3 Domaines.

Marije Randewijk en Mark Misérus
Het peloton in actie op vrijdag tijdens de zevende etappe van de Tour de France. Beeld ANP
Het peloton in actie op vrijdag tijdens de zevende etappe van de Tour de France.Beeld ANP

We zijn er!
Waar zijn we?

Nou, in de Pyreneeën.
Ja, de klassementsrenners slaken een zucht van verlichting, met uitzondering van Jurgen Van den Broeck dan natuurlijk. Die zit al thuis. De rest laat de stress van de smalle weg, de hoge snelheden en het gevaar achter zich. Het nerveuze wringen van de eerste dagen is voorbij. Er komt een ander aspect voor in de plaats: dat van presteren. Een heel jaar hebben ze hier naartoe geleefd. Voor sommigen zal Toursucces al na een dag een illusie blijken te zijn, anderen verrassen.

Heb je daar al wat namen bij?
Dat is echt nog niet te zeggen. Ik verwacht eigenlijk de bekende namen vooraan. Is het niet zaterdag, dan zeker zondag. In 2010 liep de etappe naar Ax 3 Domaines ook uit op een teleurstelling. Op de een of andere manier zijn het nooit de allergrootsten die daar winnen.

Is de etappe van zondag zwaarder?
Zwaarder en gevaarlijker. Zwaarder omdat er vijf serieuze bergen moeten worden beklommen. Gevaarlijker omdat de finish beneden in het dal ligt. Je moet risico's durven nemen. En dat loopt nooit voor iedereen goed af.

Namen?
Ja hallo, dat kun je nu toch nog niet zeggen.

Is het een etappe voor een Nederlander?
Mmm, ik vermoed van niet. De klimmers die we hebben, hebben ook klassementsambities. Ik zie Bauke Mollema niet in de aanval gaan, Wout Poels ook niet. Dat geldt overigens voor een groot deel van het peloton. Consolideren is het devies.

Maar met consolideren win je de Tour toch niet?
Hoeveel renners denken werkelijk aan de gele trui, denk je? Als het er vijf zijn is het waarschijnlijk veel. Jan Bakelants, Simon Gerrans en Daryl Impey hebben misschien laten zien wat er mogelijk is, maar ronderenners zijn van nature conservatief.

Aan welke vijf denk jij?
Chris Froome, Alberto Contador, Cadel Evans, Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. Van die vijf hebben er maar drie ooit een grote ronde gewonnen. Outsiders zijn er vervolgens genoeg, maar die denken alleen maar aan het podium, dat is wat anders dan denken aan winnen.

Dat klinkt cryptisch.
Zoals ik zei: die zullen vooral willen consolideren bergop. In de buurt blijven van Froome en Contador en dan klim je vanzelf op de ranglijst. Ik zie hen niet de Tour op z'n kop zetten. Daarvoor is een andere mindset nodig. Wat denk je dat die gele trui met een renner doet? Vraag dat Bakelants, Gerrans en Impey maar.

Maar Froome droeg het geel toch ook nog nooit in de Tour?
Daar heb je meteen zijn achilleshiel mee te pakken. Er zijn oud-renners die voorspellen dat Froome daaraan ten onder zal gaan. Ik denk het overigens niet, hoor. Froome is een rustige, intelligente jongen. Bovendien maakt hij in de Britse pers iets anders los dan Bradley Wiggins. Minder bedoel ik.

Zie je hem op Ax 3 Domaines al winnen?
Nee. Ik geloof in de onbekende man. Ik zeg Ruben Plaza.

Meer over