Voormalige top Bankia voor rechter om oplichting klanten

De voormalige top van Bankia, de grootste Spaanse spaarbank die in de financiële crisis met een bedrag van 22,5 miljard euro van de ondergang werd gered, is voor de rechter gedaagd om te worden verhoord voor mogelijke oplichting bij de verkoop van preferentes aan spaarders. Onder de vijftien aangeklaagden bevindt zich voormalig topman Miguel Blesa.

MADRID - De oproep voor verhoor volgt op een aanklacht van een klant die op aanraden van de spaarbank zijn gespaarde pensioengeld van 340 duizend euro in de vastrentende bankstukken belegde. Net als honderdduizenden andere spaarders raakte hij een belangrijk deel van zijn geld kwijt toen de bank ten onder ging.

Volgens de aanklacht zou Bankia hebben verzwegen dat het om risicodragend kapitaal ging. Op last van de top van de bank zouden de stukken bovendien op een agressieve manier aan de klanten zijn gesleten om zo de wankele vermogenspositie van de spaarbank bij te spijkeren.

De preferentes veranderden in een schandaal toen in de crisis bleek dat de spaarders voor de miljarden aan verliezen bij de spaarbanken zouden opdraaien.

Miguel Blesa is de eerste ex-topman van een grote spaarbank die als verdachte moet getuigen. Blesa verbleef vorig jaar al enkele weken in de gevangenis op verdenking van het ongeoorloofd verstrekken van miljoenenleningen en mogelijke ongeregeldheden bij een overneming. De voormalige bankier kwam echter op vrije voeten nadat justitie had geoordeeld dat er onvoldoende grond was voor een arrest van Blesa.

De verkoop van de preferentes, die een grote groep vooral oudere spaarders in Spanje betrof, leidde tot grote vraagtekens bij het toezicht van de centrale bank en de beursautoriteiten. Ondanks dat er in de aanklacht van de gedupeerde spaarder om gevraagd was, besloot de rechter af te zien van nader verhoor van de voormalige voorzitter van de centrale bank Fernández Ordóñez en de ex-president van de beurstoezichthouder.

Bankia was de grootste Spaanse spaarbank die failliet ging als gevolg van de financiële crisis. De bank werd in 2012 door de Spaanse staat genationaliseerd en met een kapitaalinjectie van 22,5 miljard euro overeind gehouden.

undefined

Meer over