Voormalige kopstukken FARC vervolgd voor misdaden

Twee vroegere kopstukken van de Colombiaanse rebellengroep FARC worden vervolgd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer moord, terrorisme en ontvoeringen.

Redactie
Voormalig FARC-gijzelaar Ingrid Betancourt. Beeld ap
Voormalig FARC-gijzelaar Ingrid Betancourt.Beeld ap

Van hun acties zouden 4000 mensen de dupe zijn geworden, liet het Openbaar Ministerie in het Zuid-Amerikaanse land gisteren weten. Het proces begint op 3 december.

Een van de verdachten is Elda Neyis Mosquera (50), alias Karina. Zij leidde het zogeheten 47ste Front van de FARC, een eenheid in het noordwesten van het land. Karina en haar manschappen boezemden lange tijd angst in met drugscriminaliteit, ontvoeringen, moorden en slachtingen onder dorpelingen. Dat leidde eind jaren 90 zelfs tot een enorme vluchtelingenstroom.

Verhongerd uit de jungle
In mei 2008 gaf Karina zich over. Vrijwel verhongerd kwam ze uit de jungle, omdat ze wilde meedoen aan een rehabilitatieprogramma voor ex-rebellen. Zij riep medestrijders op haar voorbeeld te volgen en zich ook over te geven.

De andere verdachte, Eli Mejía Mendoza, alias Martín Sombra, moest voor de FARC de gegijzelde politici en militairen bewaken. Onder hen was de vroegere presidentskandidate Ingrid Betancourt, die van 2002 tot 2008 in handen van de FARC was. Mejía werd in februari 2008 opgepakt.

Tweede man
Ook een andere ex-rebel werd aangeklaagd. Olimpo de Jesús Sánchez Caro, alias Cristóbal, was in het verleden de tweede man van het Guevaristische Revolutionaire Leger, een kleine communistische groepering. Hij wordt verdacht van tientallen ontvoeringen en verdwijningen.

Meer over