Voormalige CIA-directeuren noemen Senaatsrapport 'eenzijdig'

Drie oud-leiders van de inlichtingendienst CIA hebben donderdag hun campagne opgevoerd om het Senaatsrapport over de gebruikte ondervragingsmethoden na '9/11', onderuit te halen. De voormalige CIA-directeuren noemen het onderzoek vandaag 'eenzijdig en vol onjuistheden'.

Voormalig CIA-directeur George Tenet. Beeld getty
Voormalig CIA-directeur George Tenet.Beeld getty

George Tenet, Porter Goss en Michael Hayden zeggen dat, in tegenstelling tot wat het rapport stelt, er wel degelijk belangrijke informatie is verkregen door de omstreden ondervragingsmethoden van de CIA. Dit schrijven ze in een opiniestuk in The Wall Street Journal. Getuigenissen van twee verdachten leidden tot de arrestatie van Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter 11 september, aldus het drietal. Ook werd de CIA op het spoor gezet van Hambali, de man achter de aanslag op een nachtclub op Bali in oktober 2002.

Volgens de directeuren hebben de ondervragingen 'duizenden Amerikaanse levens gered' op een moment 'dat het land geconfronteerd werd met duizenden tikkende bommen'. Het onderzoek van de Senaat en het daaruit voortvloeiende rapport noemen ze 'een politieke aangelegenheid'. Volgens John McLaugghlin, voormalig onderdirecteur van de dienst, veranderde het waterboarden Khalid Sheikh Mohammed in een 'consultant' van de CIA die veel informatie gaf over Al Qaida.

President Bush en vicepresident Cheney. Beeld reuters
President Bush en vicepresident Cheney.Beeld reuters

Ook voormalig vicepresident Dick Cheney haalde hard uit naar het rapport. Volgens hem zit het 'vol rotzooi'. Het is 'een verschrikkelijk stuk werk met 'grove fouten', liet hij in een interview met FoxNews weten. Cheney laakte het gebrek aan getuigenissen uit eerste hand van CIA-functionarissen in het rapport. 'Je ziet in Washington maar al te vaak een groep politici bij elkaar komen om professionals onder een bus te gooien', aldus de gewezen rechterhand van president Bush. 'Ik denk dat we deden wat nodig was. Ik denk dat we het volledig terecht hebben gedaan en ik zou het zo weer doen.'

Een van de twee psychologen die het verhoorprogramma hebben ontwikkeld voor de CIA, James Mitchell, verdedigde eveneens de gebruikte methoden. Volgens Mitchell zijn 'zaken uit hun context gehaald' door de Senaatscommissie voor Inlichtingenzaken. Mitchell: 'Het is een hoop gebakken lucht. Sommige dingen zijn gewoon niet waar. Ik begrijp absoluut dat mensenrechtenorganisaties zo boos zijn over het rapport van de Senaat. Ik zou ook boos zijn, als het waar zou zijn.'

undefined

Meer over