Voormalige advocaat Endstra moet in proces Holleeder getuigen

De voormalige advocaat van de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, Bram Zeegers, moet tijdens het proces tegen Willem Holleeder getuigen. Dat besloot de rechtbank donderdag....

ANP

Zeegers heeft belastende verklaringen in deze afpersingszaak over ‘topcrimineel’ Holleeder afgelegd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) deed de voormalige advocaat dat sinds 2004.

Het gaat om zogenoemde kluisverklaringen. Daarbij bepaalt de getuige zelf of en wanneer zijn beweringen mogen worden gebruikt. Daarom zijn ze pas twee weken geleden aan het strafdossier over de van afpersing verdachte Willem Holleeder toegevoegd.

Ook worden de broer van Willem Endstra, Haico, en de vroegere levenspartner van Endstra opgeroepen om tijdens de rechtszaak te getuigen. De rechtbank wil dat zij zich uitlaten over de verklaringen van Zeegers. De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, had om deze getuigen verzocht omdat hij de betrouwbaarheid van Zeegers wil ‘toetsen’.

Kuijpers meent overigens dat de verklaring van de vroegere advocaat niets toevoegt. ‘Hij heeft weer alles van horen zeggen van Endstra. Alles gaat dus weer terug naar de bron Endstra’, zei de raadsman eerder.

Zeegers kende Endstra vanaf 1989. Hij stond hem eerst bij als advocaat in civiele zaken en werkte sinds 1999 als juridisch adviseur voor de vastgoedmagnaat. Daardoor zegt hij ook te weten van de problemen die Endstra had met kopstukken uit het criminele milieu, zoals Willem Holleeder en John Mieremet. Mieremet werd in 2005 in Thailand geliquideerd.

De zus van verdachte Dino S. in het proces tegen Willem Holleeder arriveert donderdag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Tijdens de derde dag van het strafproces luistert de rechtbank naar gedeelten van de zogeheten Endstra-tapes. (ANP) Beeld
De zus van verdachte Dino S. in het proces tegen Willem Holleeder arriveert donderdag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Tijdens de derde dag van het strafproces luistert de rechtbank naar gedeelten van de zogeheten Endstra-tapes. (ANP)
Meer over