Voormalige aartsvijanden beëdigd in Noord-Iers kabinet

BELFAST (ANP) - De radicale dominee Ian Paisley en de voormalige topman van het Iers Republikeins Leger, Martin McGuinness, zijn dinsdag beëdigd als premier en vicepremier van het Noord-Ierse kabinet.

Daarmee heeft de Britse provincie het zelfbestuur weer in handen, nadat het de afgelopen jaren direct vanuit Londen was geregeerd. In Noord-Ierland is daarmee ,,eindelijk een tijd van vrede aangebroken'', verklaarde Paisley na de plechtigheden in het parlementsgebouw Stormont. De hoofdrolspelers in het Noord-Ierse vredesproces grepen de historische gebeurtenis aan om elkaar uitbundig te loven voor de vasthoudendheid om vrede in Ulster te bewerkstelligen.

Die vrede is volgens de Ierse premier Bertie Ahern vooral te danken aan zijn Britse ambtsgenoot Tony Blair. Die eerde op zijn beurt Paisley, McGuinness en Sinn Féin-leider Gerry Adams voor hun wil de politieke weg te kiezen en niet de gewapende strijd.

De beëdiging van het Noord-Ierse kabinet wordt gezien als het hoogtepunt in het vredesproces, omdat de voormalige aartsvijanden erin verenigd zijn. De hoop bestaat dat de situatie in de provincie daarmee kan worden gestabiliseerd, nadat het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 een einde maakte aan de gewapende strijd die in dertig jaar het leven kostte aan 3600 mensen.

Meer over