Voormalig VS-ambassadeur Arnall overleden

DEN HAAG (ANP) - De voormalige ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall, is maandag overleden. Dat liet een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Den Haag weten.

Arnall stopte vorige maand met zijn werkzaamheden in Nederland. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten in verband met de ernstige ziekte van zijn zoon. ,,Hij is heel plotseling overleden'', aldus de woordvoerster die hier nog geen details over heeft.

Arnall (1939), vertrok eind februari omdat de toestand van zijn zoon in Californië, die lijdt aan de ziekte van Hodgkin, zou verslechteren. Hij was pas sinds maart 2006 in functie als opvolger van Clifford Sobel.

Ophef

Zijn benoeming zorgde voor ophef omdat hij in de Verenigde Staten omstreden was wegens de manier waarop hij zijn fortuin vergaarde. De Amerikaanse Senaat hield zijn benoeming enkele keren tegen, maar gaf uiteindelijk toestemming.

Arnall werd miljardair als kredietverschaffer. De kredieten die zijn bedrijf Ameriquest verstrekte, stonden te boek als wurgleningen die met agressieve verkooptactieken aan de man werden gebracht. Zijn doelgroep bestond uit kwetsbare mensen die al in financiële nood verkeerden.

Belangrijke sponsor president Bush

De Amerikaan was een belangrijke sponsor van president George Bush en andere Republikeinse politici. Zijn ambassadeurschap werd gezien als een beloning voor de inzet van Arnall en zijn vrouw Dawn.

De termijn van Arnall zou begin volgend jaar aflopen, na de verkiezing van een nieuwe president. Op dat moment treden alle Amerikaanse ambassadeurs in het buitenland terug, omdat zij verbonden zijn aan een president.

Meer over