Voormalig VN-chef Boutros-Ghali overleden

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, is overleden. De huidige voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN, de Venezolaan Rafael Ramírez, heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De Egyptische diplomaat Boutros-Ghali is 93 jaar geworden.

Redactie
Boutros-Ghali ontving in 2006 in Rotterdam de Businessweek Award 2006. Beeld anp
Boutros-Ghali ontving in 2006 in Rotterdam de Businessweek Award 2006.Beeld anp

Hij was van begin 1992 tot 1997 chef van de VN. Hij was de eerste VN-baas uit een Arabisch land en hij was ook de eerste die geen tweede ambtstermijn kreeg. Onder Boutros-Ghali werd de volkerenorganisatie nog al eens beschuldigd van nalaten, zoals tijdens de afscheidingsoorlogen in Joegoslavië, de volkerenmoord in Rwanda en de bloedige anarchie in Somalië. Vooral de Amerikaanse regering verweet de Egyptenaar verantwoordelijk te zijn voor het falen van de VN. Washington voorkwam dat hij een tweede ambtstermijn diende.

'Tragisch falen VN'

Boutros-Ghali stelde dat de VN tragisch faalden zoals bijvoorbeeld bij de slachtingen in 1994 in Rwanda. Maar het waren grote mogendheden die iets konden ondernemen, die dat weigerden of onmogelijke voorwaarden daarvoor stelden.

Boutros-Ghali werd in 1922 in Caïro geboren uit een voorname christelijke familie. Hij studeerde internationaal recht in Caïro, Parijs en New York. Toen president Anwar al-Sadat in de jaren zeventig de spanningen tussen moslims en christenen in Egypte wilde bezweren, trad Boutros-Ghali tot Sadats regeringsploeg toe. Hij was twee keer plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken. In die functie was hij een van de architecten van de vredesakkoorden van Camp David die leidden tot het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979. Boutros-Ghali was getrouwd met een Joodse Egyptische. Voor hij VN-chef werd, was opnieuw korte tijd adjunct-minister van Buitenlandse Zaken onder president Mubarak.

De man die onder Boutros-Ghali verantwoordelijk was voor de Afdeling Vredesoperaties van de VN, de Ghanees Kofi Annan, werd de opvolger van de Egyptenaar.

Boutros Boutros-Ghali in 2003. Beeld reuters
Boutros Boutros-Ghali in 2003.Beeld reuters
Meer over