Nieuws

Voormalig stervoetballer Ryan Giggs weg als bondscoach Wales na aanklachten voor mishandeling van vrouwen

Ryan Giggs, voormalig stervoetballer van Manchester United en de laatste jaren bondscoach van Wales, is aangeklaagd voor de mishandeling van twee vrouwen. Hierop maakte de Welshe voetbalbond bekend dat zijn assistent-coach hem voorlopig vervangt als hoofdtrainer.

Giggs: ‘Ik zie ernaar uit om mijn naam te zuiveren’.  Beeld REUTERS
Giggs: ‘Ik zie ernaar uit om mijn naam te zuiveren’.Beeld REUTERS

In november ontbrak de 47-jarige Welshman al bij een aantal interlands van zijn team nadat hij was beschuldigd van mishandeling. Hij ontkende toen, werd op borgtocht vrijgelaten en kon weer aan de slag als bondscoach. Er werd een onderzoek naar hem ingesteld. Op basis van bewijs dat de politie heeft verzameld, gaat de openbaar aanklager nu over tot vervolging.

Een van de twee vrouwen zou ‘daadwerkelijke lichamelijke schade’ hebben opgelopen. De politie van het gebied Greater Manchester heeft laten weten dat de vervolging te maken heeft met een incident op 1 november, toen agenten reageerden op een bezorgd telefoontje en een gewonde vrouw van in de 30 aantroffen. Volgens Britse media zou het gaan om zijn ex-vriendin.

De voetbalbond van Wales maakte bekend dat ‘in het licht van dit besluit’ assistent-coach Robert Page de taken van Giggs als bondscoach overneemt bij het EK. De bond zegt te overleggen over welke gevolgen dit verder heeft voor het team en wil verder niet reageren op dit moment. Giggs, die ook in maart ontbrak bij wedstrijden, heeft verklaard dat hij onschuldig is en dat hij ernaar uitziet ‘om mijn naam te zuiveren’. Op woensdag 28 april moet hij voor de rechter verschijnen.

Meer over