Voormalig PVV-kandidaat is 'echt klaar' met de partij

AMSTERDAM - Op het laatste moment trok Carlo de Bruin zich terug van de kandidatenlijst van de PVV in Noord-Holland. Vanwege een project met moslimvrouwen, zegt hij zelf. Vanwege rijden onder invloed, zegt Hero Brinkman.

Van onze verslaggever Toine Heijmans
© Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
© Joost van den Broek/ de Volkskrant

Op het nieuwjaarsfeestje bij PVV-Kamerlid Hero Brinkman thuis, vorige week zaterdag, was hij nog one of the guys: een ervaren zakenman die zich joyeus bewoog tussen nieuw PVV-talent.

Maar Carlo de Bruin stond op dat moment al niet meer op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Kort voor het feestje had hij zijn prominente tweede plek moeten opgeven. Net als in Noord-Brabant viel ineens een belangrijke pijler weg onder de provinciale opmars van de PVV.

Project met moslimmeiden
Een paar dagen na het feestje vertelt De Bruin, in zijn kantoor in Hoofddorp, waarom hij op het laatste moment is vertrokken. Hij was iets begonnen dat zich niet verhield met de politiek van de PVV. Een project om moslimmeiden aan het werk te krijgen in de zorg. Minder moslimmeiden in de uitkering, meer hoofddoekjes aan het bed; dat is goed voor iedereen, zegt hij. Het bracht hem in een spagaat. Hij vroeg subsidie aan bij de provincie waar hij zich verkiesbaar had gesteld. Terwijl zijn PVV juist woest tekeergaat tegen 'onzinsubsidies' voor multiculturele projecten.

De Bruin zegt: 'Ik heb er lang over nagedacht, maar uiteindelijk kan ik meer voor de maatschappij bereiken met dit project, dan in de provincie.'

Hero Brinkman slaat terug met een heel andere lezing van het plotselinge vertrel van De Bruin: 'Carlo is van de lijst gehaald, omdat hij zijn verklaring van goed gedrag niet voor elkaar heeft. Hij is twee keer aangehouden voor rijden onder invloed.'
De Bruin: 'Ik ben één keer aangehouden voor rijden onder invloed. Met die verklaring was een procedurefout gemaakt. Het moddergooien is begonnen.'

Echt klaar
Carlo de Bruin is 'echt klaar' met de PVV, zegt hij. Hij bewondert nog steeds de daadkracht van Hero Brinkman en Geert Wilders ('Geert sliep twee uur per nacht, ik heb nog nooit iemand met zo'n drive gezien'). Maar hij is, zegt hij ook, te eigenzinnig om zich te voegen naar een partij waar discipline de regel is. Een partij die liever onervaren ja-knikkers heeft als volksvertegenwoordigers, dan idealisten 'met kwaliteit en van niveau'.

'De PVV-kandidaten zijn inhoudelijk niet sterk, maar wel goed getraind. Ze klappen niet snel uit de school. Ze zijn gecommitteerd aan de hiërarchische structuur.' Dat is, zegt hij, een keuze. 'Voor het grootste deel is het strategie om mensen aan te nemen die nieuw zijn, en in de hiërarchie passen. Hoe minder gedrevenheid er is, hoe beter ze zullen luisteren. Als je de keuze hebt tussen mij en Eric Lucassen, wie kies je dan? Dat keert zich uiteindelijk als backfire tegen te partij.'

De Bruin was twee jaar intensief bezig met een carrière binnen de PVV. Hij zag een advertentie in de krant, schreef een brief, sprak met de partijtop en belandde in een klasje voor aanstaande Tweede-Kamerleden.

Lees de rest van het verhaal in de Volkskrant.

© Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
© Joost van den Broek/ de Volkskrant
Meer over