NieuwsPolitiek

Voormalig PvdD-Kamerlid Van Kooten komt nu met eigen partij: Splinter

Ze brak ruziënd met de Partij voor de Dieren, was een blauwe maandag lid van 50Plus en droop teleurgesteld af bij de Partij voor de Toekomst. Het bracht Femke Merel van Kooten-Arissen tot de conclusie dat ze beter voor zichzelf kon beginnen. Maandag presenteerde het Tweede Kamerlid haar nieuwe partij, met een geuzennaam: Splinter.

 Femke Merel van Kooten-Arissen wil met haar nieuwe partij Splinter weg van 'het hokjesdenken'.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Femke Merel van Kooten-Arissen wil met haar nieuwe partij Splinter weg van 'het hokjesdenken'.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Van Kooten-Arissen (37) mikt op een zeer ruime groep kiezers: Splinter moet het ‘groene, progressieve, liberale, sociaal-democratische’ geluid worden dat nu in de Tweede Kamer zou ontbreken, zo staat in het voorlopige verkiezingsprogramma.

‘Ik ben het hokjesdenken moe’, verklaart ze dat brede profiel. ‘De huidige identiteitspolitiek zet mensen bewust tegen elkaar op. Groen staat recht tegenover mensen die misschien wel onbewust vervuilen, zwart staat tegenover wit. Terwijl: heel veel mensen hebben hokjesoverstijgende problemen.’

Het waren vooral haar ervaringen bij de Partij voor de Dieren en 50Plus die Van Kooten-Arissen deed beseffen dat een meer verbindende politiek nodig is. ‘Wat was nou de reden dat ik niet bij die partijen paste? Daar heb ik goed over nagedacht.’

Veelkleurige feniks

Het logo van de partij is een veelkleurige feniks, de mythische vogel die steeds weer herboren wordt uit zijn eigen as. Het is een verwijzing naar de huidige coronacrisis, waaruit Nederland zal moeten herrijzen, maar de feniks staat ook symbool voor de politieke carrière van Van Kooten-Arissen. Een Kamerlid dat geprezen wordt om haar grote inzet, maar haar politieke avonturen achter elkaar in vlammen zag opgaan – en daarna toch weer vrolijk verderging.

Van Kooten-Arissens verleden is terug te zien in haar nieuwe verkiezingsprogramma. Splinter wil morrelen aan de heilige status van economische groei, dierenrechten verankeren in de Grondwet en toe naar kleinschalige landbouw. De AOW-leeftijd? Terug naar 65.

De partij presenteert zich nadrukkelijk als seculier: aan het bijzonder geloofsonderwijs komt wat Splinter betreft een einde. Democratische vernieuwing is een ander speerpunt. Van Kooten-Arissen wil het bindend correctief referendum invoeren en belooft haar eigen partijleden mee te laten praten én stemmen in een ‘digitale fractiekamer’.

Vroegtijdig vertrek

Opmerkelijk is haar voorstel om een voortijdig vertrek van Tweede Kamerleden tegen te gaan. Bij een tussentijds vertrek zou de vrijkomende zetel niet naar de volgende op de partijlijst moeten gaan, maar naar de kandidaat die de meeste voorkeursstemmen heeft gekregen – van welke partij ook. Bij een vertrek van een GroenLinkser zou dan een FvD’er de Kamer in kunnen komen, of andersom.

Splinter is de laatste toevoeging aan het lijstje nieuwe partijen dat deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Maandag sluit de termijn voor het registreren van een partijnaam bij de Kiesraad. Andere partijen die voor het eerst meedoen zijn JA21 (van ex-FvD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga) en Code Oranje (geleid door voormalig PVV-Kamerlid Richard de Mos).

GO, zoals de Partij voor de Toekomst van de vroegere FvD-oprichter Henk Otten nu weer heet, twijfelt nog over haar plek op het steeds vollere stembiljet. Otten: ‘Het wordt wel een enorm versplinterd landschap nu.’

Meer over Van Kooten-Arissen:

Het avontuur van Van Kooten bij de Partij voor de Toekomst begon mooi, maar eindigde snel en wreed. Voormalig bondgenoot Henk Krol noemde haar ‘een anker’ waarvan het PvdD-schip zich had verlost.

Haar worsteling begon al bij de Partij voor de Dieren, waar ze zich niet vrij genoeg voelde als Kamerlid. Aan ‘mensendingen’ mocht ze geen aandacht besteden, zei ze - en dus brak ze met haar partij.

Meer over