Voormalig No Surrender-leider Klaas Otto blijft vastzitten

De verdachte oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender blijft voorlopig in de gevangenis. De rechtbank in Breda wees zijn verzoek om tijdelijke vrijlating donderdag af. Otto werd in juli aangehouden als verdachte in een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Witwassen en afpersing zijn de belangrijkste beschuldigingen tegen de voormalig voorman van de omstreden motorclub. Bovendien wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een granaataanslag en brand bij een ander motorclublid met wie hij ruzie had.

Advocaat Louis de Leon probeerde de rechtbank donderdag uit te leggen dat de slachtoffers die zeggen dat ze zijn afgeperst door Otto uit een dubieus milieu komen. Het gaat onder andere om de autohandelaar Joop M. die Otto vorig jaar bijna van het leven beroofde door hem neer te schieten.

De motorclubleider overleefde de aanslag omdat de kogel in zijn schouder belandde. Het andere slachtoffer is een automonteur die zegt dat hij onder bedreiging 190.000 euro, een speedboot en diverse auto's moest inleveren.

De aanklagers wisten de vrijlating van de verdachte te voorkomen met een waarschuwing voor sociale onrust. Volgens officier van justitie Greetje Bos zijn getuigen doodsbenauwd voor 'beroepscrimineel' Otto. Ze legde uit dat de politie moeite heeft om bewijs te verzamelen omdat niemand durft te verklaren.

Het doelwit van de aanslag en brand in Halsteren is naar het buitenland gevlucht en komt niet meer terug. De slachtoffers van de afpersingen die wél aangifte hebben gedaan, zagen geen andere uitweg meer.

Contract met Panorama

Otto liet donderdag ook weten dat hij niet betrokken is geweest bij het veelbesproken contract dat de motorclub opstelde en liet ondertekenen door hoofdredacteur Frans Lomans van Panorama. 'Ik zag het getekende contract voor het eerst op een clubavond. Big Willem liet het me zien en vertelde dat het was geregeld', reageerde Otto donderdag in de rechtbank op alle ophef die was ontstaan nadat NRC publiceerde over de overeenkomst.

Big Willem is voormalig president Willem van Boxtel van de Hells Angels die kort lid was van No Surrender. In het contract belooft Panorama geen negatieve publiciteit meer te schenken aan motorclub No Surrender. De verklaring is ondertekend door Lomans en twee leden van No Surrender die zouden optreden namens oprichter Otto.

'Ben ik een lafbek omdat ons blad dat artikel niet heeft gepubliceerd?'

Waarom Panorama stopte met de serie over motorclub No Surrender. Lees hier het interview met hoofdredacteur Frans Lomans.

Meer over