NieuwsWitwasaffaire ING

Voormalig ING-topman Hamers moet voor gerechtshof verschijnen vanwege witwaszaak

Voormalig ING-topman Ralph Hamers moet voor het gerechtshof in Den Haag verschijnen om uitleg te geven over de witwasaffaire en het falende beleid van de bank.

Ralph Hamers voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering van ING Groep N.V. in 2018. Beeld ANP
Ralph Hamers voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering van ING Groep N.V. in 2018.Beeld ANP

ING trof in 2018 een recordschikking met justitie vanwege diverse witwaszaken en voorkwam daarmee vervolging. Een aantal slachtoffers probeert via de rechter alsnog vervolging af te dwingen. In die procedure heeft het gerechtshof nu besloten dat Hamers en ING gehoord zullen worden. Dit blijkt uit een tussenvonnis van het Haagse gerechtshof op dinsdag.

Met de beslissing van het hof is een mogelijke vervolging van ING weer een stap dichterbij gekomen. Vorig jaar oordeelde het gerechtshof al dat de klagers ontvankelijk waren in de zogeheten artikel-12-procedure waarmee ze vervolging proberen af te dwingen.

Het gaat onder meer om curatoren in een Amerikaanse fraudezaak rond het bedrijf IB Capital, waarbij tientallen miljoenen dollars inleg van beleggers verdwenen met behulp van ING-rekeningen. Het hof oordeelde toen ook dat de gedupeerden ‘door het achterwege blijven van strafvervolging’ zijn getroffen in hun belang.

Alsnog vervolgd

Daarna vroeg het hof bij het Openbaar Ministerie het ING-dossier op om te kunnen beoordelen of de bank alsnog moet worden vervolgd. Die stukken heeft het hof inmiddels bestudeerd, blijkt uit het recente tussenvonnis. Nu wil het gerechtshof Hamers en ING nog horen over de kwestie, voor het een beslissing neemt.

ING trof in 2018 een recordschikking met het OM van 775 miljoen euro, nadat was vastgesteld dat het bedrijf in de periode 2010 tot 2016 ‘structureel de wet had overtreden en zich schuldig heeft gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten’.

Concreet onderzocht het OM vier zaken. Die waren volgens justitie ‘exemplarisch’ voor de talrijke blunders die de bank maakte bij de aanpak van criminele geldstromen. Met de megaschikking voorkwam ING een strafzaak en werd ook afgesproken dat de bank niet meer kon worden vervolgd voor soortgelijke witwaszaken uit die periode. Uiteindelijk stapte financieel directeur Koos Timmermans op. Andere bestuurders bleven aan, al zag topman Ralph Hamers wel af van zijn bonus.

Schade niet vergoed

Een aantal gedupeerden liet het er niet bij zitten. Zij vinden dat ING met de schikking haar verantwoordelijkheid ontloopt en dat ze hun schade zo ook niet vergoed krijgen. In het geval van IB Capital gaat het om minimaal 35 miljoen dollar (bijna 31 miljoen euro). Een andere klager is bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman. Ook zijn klacht werd ontvankelijk verklaard.

Hamers vertrok eind juni bij ING en begint in september als topman bij de Zwitserse bank UBS. Een woordvoerder van ING zegt in een reactie dat het ‘een normale stap is in de procedure dat de betrokkenen gehoord worden’.

Wanneer Hamers en ING gehoord zullen worden is nog niet bekend. Mocht het gerechtshof uiteindelijk beslissen dat ING alsnog moet worden vervolgd, dan vervalt de eerder getroffen schikking, zo staat in de overeenkomst. In dat geval moet de staat het bedrag van 775 miljoen euro weer terugbetalen aan de bank.

Lees verder:

Het ING van Ralph Hamers wil geen bank zijn, maar een techbedrijf à la Apple: hip, innovatief, creatief en extreem winstgevend. Voor die droom moest alles wijken. Het leidde tot een voor Nederland ongekend hoge boete.

Met 775 miljoen euro trof ING vorig jaar de duurste schikking ooit met justitie in Nederland. Minstens zo pijnlijk is de imagoschade die de witwasaffaire oplevert: ondanks alle crisisbeloften beknibbelde de bank uit winstbejag op het interne toezicht.

Meer over