Nieuws

Voormalig hotelmanager Rusesabagina in Rwanda krijgt 25 jaar cel voor ‘terrorisme’

In Rwanda is voormalig hotelmanager en opposant van de regering Paul Rusesabagina (67) maandag schuldig bevonden aan terrorisme en tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens een rechtbank steunde Rusesabagina in 2018 gewapende rebellen. Rusesabagina weigerde uit protest om de uitspraak in de hoofdstad Kigali bij te wonen.

Paul Rusesabagina (rechts) krijgt handboeien om nadat hij eind 2020 is voorgeleid in Kigali. Vandaag werd hij schuldig bevonden aan terrorisme. Uit protest woonde hij de zitting nu niet bij. Beeld AFP
Paul Rusesabagina (rechts) krijgt handboeien om nadat hij eind 2020 is voorgeleid in Kigali. Vandaag werd hij schuldig bevonden aan terrorisme. Uit protest woonde hij de zitting nu niet bij.Beeld AFP

Rusesabagina geniet internationaal bekendheid als de hotelmanager die tijdens de genocide van 1994 in Rwanda aan meer dan 1.200 mensen een veilig onderkomen verschafte in het Mille Collines-hotel in Kigali. De gebeurtenissen werden in 2004 verfilmd in Hotel Rwanda. Rusesabagina staat tevens bekend om zijn kritiek op de huidige machthebbers in Rwanda. Zo ontbreekt het volgens hem aan vrijheid in het land.

Volgens Rwanda is Rusesabagina, die de afgelopen jaren in de VS woonde, schuldig aan het helpen organiseren van enkele dodelijke aanvallen op dorpelingen in het zuiden van het land. Bij die aanvallen, in 2018 uitgevoerd vanuit buurland Burundi, zouden ten minste negen mensen om het leven zijn gekomen. De rebellen waren gelieerd aan een politieke oppositiebeweging waarvan Rusesabagina op dat moment een van de leiders was. Hij ontkent zelf betrokken te zijn geweest bij de gewelddadigheden. Rusesabagina stond in de afgelopen maanden terecht samen met meer dan vijftien andere beschuldigden.

Kritiek

Politici in Amerika en Europa hebben stevige kritiek geuit op het proces tegen Rusesabagina. Volgens hen is er van een eerlijke rechtsgang geen sprake geweest. Een aantal leden van het Amerikaanse congres riep in de voorbije maanden op tot de vrijlating van Rusesabagina, die in 2005 in de VS werd onderscheiden voor zijn rol als hotelmanager tijdens de Rwandese volkerenmoord. In augustus werd een Belgische advocaat van Rusesabagina door Rwanda het land uitgezet, officieel omdat hij niet het juiste soort visum zou hebben gehad.

Ook de manier waarop Rusesabagina vorig jaar in handen van de Rwandese justitie belandde is internationaal scherp veroordeeld. Naar eigen zeggen dacht Rusesabagina augustus 2020 vanuit de VS via Dubai naar Burundi te vliegen om daar een predikant te ontmoeten en lezingen te geven. De vlucht vanuit Dubai was in werkelijkheid georganiseerd door de Rwandese geheime dienst, die ervoor zorgde dat Rusesabagina in Rwanda werd afgeleverd. De president van Rwanda, Paul Kagame, noemde de operatie ‘vlekkeloos’, maar volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was er sprake van een ‘gedwongen verdwijning’. Het Europees Parlement veroordeelde in februari de ‘illegale uitlevering’ van Rusesabagina.

Rwanda wordt vaak geroemd om de wederopbouw die er plaatsvond na de genocide, al duldt president Kagame, die in 1994 als rebellenleider het einde van de volkerenmoord overzag, geen politieke tegenspraak. Een reeks opponenten is in de voorbije jaren in de cel beland. Volgens Rwanda is er van showprocessen geen sprake.

Meer over