nieuwsmisbruik

Voormalig Gambiaans model beschuldigt oud-president van verkrachting

De voormalige Miss Gambia, Fatou Jallow, zegt in 2015 verkracht te zijn door voormalig president Yahya Jammeh in diens staatswoning. Daarover heeft ze getuigd tegen Human Rights Watch en Trial International, die bewijzen verzamelen om Jammeh vervolgd te kunnen krijgen.

Castor van Dillen
De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh. Beeld AFP
De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh.Beeld AFP

Na de verkrachting vluchtte Jallow via Senegal naar Canada. Daar zweeg ze aanvankelijk over de gebeurtenissen, maar nu wil ze gerechtigheid. ‘Ik wil zeker weten dat Jammeh beseft wat hij gedaan heeft’, zei ze tegen de BBC. Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Trial International steunen haar. Ze zeggen dat Jammeh een systeem had om vrouwen te misbruiken. Hij zou vrouwen in dienst nemen en ze vervolgens verplichten om seks met hem te hebben. Jammeh heeft nog niet gereageerd op deze beschuldigingen.

Jammeh was van juli 1994 tot en met januari 2017 president van Gambia. In december 2016 verloor hij de verkiezingen van de huidige president Adama Barrow. Jammeh weigerde die overwinning te erkennen, maar is in januari 2017 gedwongen om Gambia te verlaten. De voormalige president leeft inmiddels meer dan twee jaar in ballingschap in Equatoriaal-Guinea.

Nooit meer

In 2018 lanceerde zijn opvolger Adama Barrow de Truth, Reconciliation and Reparations Commission, die de mensenrechtenschendingen tijdens het regime van Jammeh moest onderzoeken. Elf onafhankelijke leden onderzoeken onder meer sterfgevallen van oppositieleiders en journalisten in Gambia. Barrow hecht veel waarde aan deze commissie. ‘Nooit meer mag een kleine groep onze natie onderdrukken.’

Voormalig model Jallow heeft aangekondigd dat ze wil getuigen voor deze commissie. Ze wil ervoor zorgen dat vrouwen zich meer op hun gemak voelen om naar buiten te komen met verkrachting en seksueel misbruik. ‘Als meer vrouwen zich uitspreken, dan wordt het gemakkelijker om erover te praten’, zei ze tegen de BBC. President Barrow heeft aangeven dat hij het rapport van de commissie afwacht, voordat hij aan Equatoriaal-Guinea om uitlevering van Jammeh vraagt.

Lange traditie

De beschuldigingen aan het adres van Jammeh passen binnen een lange traditie van mensenrechtenschendingen door Afrikaanse dictators. Hissène Habré, de voormalige dictator van Tsjaad, werd in 2016 door een speciaal tribunaal in Senegal veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid. Ook kreeg een verkrachtingszaak van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma veel aandacht. In 2006 werd hij – enkele maanden voor het begin van zijn presidentschap – door de dochter van een oude familievriend beschuldigd van verkrachting. De rechter veroordeelde Zuma niet, maar dankzij Fezekile Kuzwayo’s aanklacht ontstond er een brede discussie over de verkrachtingscultuur in Zuid-Afrika.

Er zijn ook Afrikaanse presidenten die op de bres staan tegen seksueel geweld. Julius Maada Bio, president van Sierra Leone, verklaarde afgelopen februari dat de vele verkrachtingen in het land onderdeel zijn van een ‘nationale crisis’. Hij wil verkrachters van minderjarigen levenslang straffen.

Meer over