Voormalig directeur Vestia zocht zelf nog een commissaris uit

Voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, die zijn corporatie op de rand van de afgrond bracht, droeg zelf ook voorzitter van de raad van commissarissen Siwart Kolthek aan. Dat meldde deze oud-voorzitter vandaag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Redactie
Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij woningcorporatie Vestia. Beeld ANP
Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij woningcorporatie Vestia.Beeld ANP

Ook vroeg Staal Peter Noordanus, nu burgemeester van Tilburg. Noordanus was eveneens een tijd voorzitter van de raad. 'Staal belde me op en zei: wil je dat doen?', vertelde Noordanus de commissie. De twee mannen hadden al contact gehad in de tijd dat Noordanus wethouder in Den Haag was en Staal huisvester.

Kolthek zei Staal destijds eigenlijk nog niet zo goed te kennen. Hij had hem weleens ontmoet toen hij nog gemeentesecretaris in Den Haag was. Een andere oud-voorzitter van die raad, Jeroen Lugte, zei woensdag een studievriendje van Staal te zijn geweest.

Verder denkt Kolthek dat hij toch kritisch genoeg was als voorzitter van de raad, die toezicht moest houden op Vestia. Noordanus sprak van een raad die tegenspel bood. Maar in de bestuurskamer had wel meer tegenspraak georganiseerd mogen worden.

Dat Staal destijds geen andere bestuurder naast zich wilde, was in de optiek van Kolthek toen niet zo'n punt. Staal wilde dat niet, maar als het echt nodig was geweest, dan was er volgens Kolthek wel een benoemd.

Kolthek zei verder dat het 'best verschrikkelijk' is dat de raad de brieven niet kreeg waarin banken alarm sloegen over het gebruik van derivaten door Vestia. De corporatie ging voor 2 miljard de mist in door die risicovolle financiële producten. Wat er allemaal gebeurd is bij Vestia, is voor Kolthek nog steeds een zwarte doos, zei hij. Hij sprak van 'vertwijfeling' over de hele affaire, maar zei ook: 'Ik kan me niet verantwoordelijk voelen voor alles wat er is gebeurd.'

Voor Staal, die in 2010 een salaris van 5 ton inclusief pensioenbijdrage genoot, was aanpassing van dat bedrag onbespreekbaar, aldus Kolthek. Noordanus vond het in zijn tijd op gegeven moment eigenlijk al 'wel welletjes'. Noordanus vertelde wel dat Staal zich door 'topadvocaten liet adviseren over zijn arbeidsvoorwaarden'.

Meer over