Voormalig baas Bonduelle: sluiten grenzen leidt tot economische schade

De kwestie Calais speelt ook een rol bij de regionale verkiezingen van begin december. In de regio Nord-Pas de Calais-Picardie staat partijleider Marine Le Pen zelf kandidaat voor het Front National. Sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis hamert ze weer op het thema immigratie.

Impressie van de 'jungle' van Calais. Beeld anp
Impressie van de 'jungle' van Calais.Beeld anp

Volgens de peilingen zal ze de eerste ronde winnen, waarna ze in de tweede ronde zal uitkomen tegen de Republikein Xavier Bertrand. De vraag is dan of voldoende kiezers van links op Bertrand willen stemmen om Le Pen tegen te houden.

Bruno Bonduelle (82), oud-topman van het conservenimperium uit Lille, luidde deze week de noodklok over een mogelijke zege voor Le Pen. 'Als het FN wint, heeft de regio een probleem tegenover zijn buitenlandse investeerders', schreef Bonduelle in een regionaal economisch tijdschrift. 'Hoe kan men het sluiten van de grenzen aanprijzen, terwijl onze economie is ondergedompeld in de wereld, met een op de vier werknemers die voor een buitenlands bedrijf werkt?'

Marine Le Pen. Beeld anp
Marine Le Pen.Beeld anp

Na Ile-de-France trekt de regio Nord-Pas de Calais de meeste buitenlandse investeerders. Het imago van de streek wordt vaak bepaald door kwijnende ex-mijnwerkersstadjes, maar vooral het gebied rond Lille is een belangrijk knooppunt, strategisch gelegen tussen Parijs, Brussel en Londen. Overigens heeft het agentschap France Nord Invest nog niets gemerkt van huiverige buitenlandse investeerders, liet het weten in Le Monde.

Opknapbeurt voor 'jungle' in land van Le Pen

De Franse staat moet binnen acht dagen betere sanitaire voorzieningen treffen in de 'jungle' bij Calais, het geïmproviseerde kamp waar naar schatting zesduizend migranten verblijven. Lees hier het hele artikel.

Meer over