Voormalig advocaat: Trump bezigde regelmatig racistische taal

‘Zwarte mensen zijn te stom om op mij te stemmen.’ Dat zou Donald Trump volgens zijn vroegere advocaat Michael Cohen hebben gezegd, toen Cohen ooit opmerkte dat Trumps gehoor bij een van zijn campagne-optredens voornamelijk uit blanken bestond.

Donald Trump. Beeld AFP
Donald Trump.Beeld AFP

Cohen, die jarenlang als advocaat allerlei delicate kwesties voor Trump oploste, vertelde in het blad Vanity Fair dat zijn vroegere baas zich wel vaker racistische opmerkingen liet ontvallen. Zo zou hij Cohen ooit hebben gevraagd: ‘Noem mij een land dat door een zwarte wordt bestuurd en geen puinzooi is’. ‘Of een stad’, zou Trump eraan hebben toegevoegd.

De onroerend-goedmagnaat zou zich ook eens laatdunkend hebben uitgelaten over een zwarte deelnemer aan zijn tv-show The Apprentice. ‘Ik zal verdomme niet toestaan dat die zwarte het gaat winnen’, zou Trump volgens Cohen hebben gezegd.

Cohens beweringen komen overeen met die van Omarosa Manigault Newman, die ooit zelf meedeed aan The Apprentice en later de meest prominente zwarte medewerkers van Trump in het Witte Huis werd. Nadat zij uit het Witte Huis was gezet, beschuldigde ze Trump ervan dat hij bij de opnamen van het tv-programma herhaaldelijk racistische uitlatingen had gedaan.

Het Witte Huis deed Omarosa’s beweringen af als een leugen. Volgens Trumps woordvoerster Sarah Sanders koesterde Omarosa kennelijk wrok tegen Trump omdat zij de laan uit was gestuurd.

Akkoordje

Ook Cohen heeft met Trump gebroken. Deze zomer gooide hij het op een akkoordje met speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russen. Cohen wordt beschuldigd van belastingontduiking en het schenden van de regels voor campagnefinanciering.

Volgens Cohen zou Trump hem de opdracht hebben gegeven zwijggeld te betalen aan de porno-actrice Sormy Daniels en een voormalig Playboy-model met wie Trump een relatie had. Die betalingen hadden eigenlijk moeten worden aangemeld als bijdragen aan de verkiezingscampagne van Trump, die toen al onder vuur lag wegens schunnige opmerkingen over vrouwen.

In ruil voor strafvermindering werkt Cohen nu mee aan het onderzoek van Mueller. Dat kwam hem te staan op woedende tweets van president Trump. De voormalige huisadvocaat van Trump werkt ook mee aan een onderzoek van justitie in de staat New York naar de liefdadigheidsinstelling van Trump. Volgens de openbaar aanklager van New York heeft Trump geld uit die charitatieve instelling gebruikt voor zijn verkiezingscampagne. Ook zou de Donald J. Trump Foundation 85 duizend euro hebben gebruikt om een claim tegen de Trumps af te kopen.

De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst op het Bozeman Yellowstone Interdational Airport. Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst op het Bozeman Yellowstone Interdational Airport.Beeld AP
Meer over