Voorkeur

Van de week was het eindelijk weer eens zo ver dat Ajax iets had gewonnen. ‘Nou, dat mag wel in de krant’, zei je dan in de vorige eeuw tegen mekaar, toen Nederlanders nog bekend stonden als een kalm, bedachtzaam en nuchter volk....

Maar bij Ajax voelen ze niks voor bedachtzaamheid. In het hart van de stad wilden ze gewoontegetrouw hun opwinding de vrije loop laten, en ik las ergens: ‘Het bestuur blijft een voorkeur houden voor het Leidseplein.’

Daar doe je dan blijkbaar weinig tegen.

Met het Leidseplein bedoelen ze trouwens het bordes van de Stadsschouwburg, waarop de spelersgroep zich laat huldigen door een menigte die tussen Balie, Hirschgebouw en American in bewondering opkijkt naar de godenzonen.

Vreedzame aanblik: duizenden blije, gelukkige en vrome mensen, die liederen zingen alsof het psalmen waren uit de protestantenbundel.

Deze keer deed zich omstreeks negen uur ’s avonds helaas een grimmige wending voor in de tot dat moment ingetogen, feestelijke stemming. Ik citeer uit een een nieuwsbericht:

‘De mobiele eenheid rukte meteen uit. Ajax-supporters bekogelden de politie met stenen. Een politiebusje werd kort en klein geslagen. Mensen liepen steekwonden op. Etalageruiten sneuvelden. Het waterkanon van de ME moest er aan te pas komen.’

Hoe bestaat het!

Alom ook verbijstering.

Ik citeer even verder:

‘Burgemeester Cohen is ontstemd over de vernielingen en vechtpartijen na het toejuichen van de spelers, dat op zichzelf vlekkeloos verliep. De huldiging was goed voorbereid, zei hij in een reactie. En hij dreigde de daders met een stadionverbod.’

Een woordvoerder van Ajax verklaarde nog:

‘Wij betreuren ten zeerste wat er is gebeurd. Er zijn misschien enkele tientallen mensen onderling gaan matten. Die hebben het imago van de supporters en de club geschaad.’

Verbeeldde ik het me nou, of had ik dat type berichten en uitspraken al eens eerder gelezen?

En stel het geval dat ik níet hallucineerde toen ik las over ME, waterkanon, steekwonden, gebroken etalageruiten, overige vernielingen, dreigend stadionverbod en treurnis van het Ajax-bestuur over enkele tientallen raddraaiers onder wie duizenden oppassende supporters hadden moeten lijden – zou de korpsbeheerder van Amsterdam die verhalen dan vroeger niet ook wel eens een keer hebben moeten horen?

Maar is hij dan wel goed bij z’n hoofd als hij de daders een ‘stadionverbod’ in het vooruitzicht stelt? Leidsepleinverbod zal hij bedoelen. Wat op zichzelf overigens niet of nauwelijks afbreuk zou hoeven doen aan z’n reputatie van milde regent.

Het zou een stuk strenger kunnen. Als hij zich kwaad had gemaakt, zou hij ook hebben kunnen overwegen dat het bestuur van Ajax leiding geeft aan een criminele organisatie. Misschien niet meteen eentje van moord, doodslag en afgerekende vastgoedhandelaren (hoewel ik zelden voetbalbobo’s heb gezien bij wie ik niet meteen aan een Hells Angel moest denken) – maar in de zin van misdaden in het sociale verkeer. En als lid van de driehoek zou hij alle aanhangers hebben kunnen laten vervolgen wegens medeplichtigheid.

Hoe dan ook – het Leidseplein, en zeker het balkon van een kunsttempel, moet via een artikel uit de APV natuurlijk taboe verklaard kunnen worden voor iedereen die ooit op videobeelden is geregistreerd als voetballer, bestuurslid, liefhebber, supporter of raddraaier van Ajax.

Die lui hebben toch een eigen stadion waar je ze bij wijze van spreken als in een open penitentiaire inrichting (bij regen kan het dak dicht) levenslang kan opsluiten? Dat lijkt me goedkoper dan wat we als bevolking aan bewakingscamera’s, bussen vol ME en glasschade moeten opbrengen als het Ajax-bestuur weer eens z’n voorkeur voor het Leidseplein heeft uitgesproken.

Gisteren aan het eind van de dag hoorde ik Cohen aarzelend zeggen dat er wellicht naar een andere locatie moest worden gezocht.

Als hij mij en dat tuig maar niet bij mekaar wil houden.

Meer over