Voorkeur

In The Mood For Love (Wong Kar-wai). De Aziatische sterren Maggie Cheung en Tony Leung als buren. Hun prachtig gefilmde liefde wordt nimmer geconsumeerd, zelfs niet als blijkt dat hun partners het wel met elkaar doen....

Sous le sable (François Ozon). Schijnbaar simpele, maar intense miniatuur over verlies, rouw en de tijd, die alle wonden heelt. Ozon onthoudt zich van frivoliteiten, en geeft Charlotte Rampling de ruimte te schitteren als vrouw die het onaanvaardbare moet aanvaarden.

Le goût des autres (Agnès Jaoui). Subtiel ensemblespel in satire over mensen in provinciestad die elkaar maar niet willen begrijpen. Met de debuterende regisseur als hasj-verkoopster.

The Circle (Jafar Panahi). Ontluisterend portret van de Iraanse vrouw. Een verhaal van uitzichtloosheid en verdriet, dat werkt als een wurgslang.

Een tijd voor dronken paarden (Bahman Ghobadi). Gloedvolle Iraanse vertelling over weeskinderen in het grensgebied met Irak, waar ezels dronken worden gevoerd om tegen de kou te kunnen maar waar ook ruimte is voor een kus op de wang.

Îles flottantes (Nanouk

Leopold). Drie vrouwen van dertig wanhopig op zoek naar de zin van het leven. Uitstekend regiedebuut, met sterke vertolkingen van Manja Topper, Maria Kraakman, Halina Reijn en Jacob Derwig.

Amsterdam

Vanwege de verbouwing wijkt Nostalgie in Tuschinski uit naar het City-theater. Zondagochtend om 10.30 uur wordt de divafilm Sangue Blue (Nino Oxilia, 1914) begeleid door Wynanda Zeevaarder (zang) en Maud Nelissen

(piano).

Het Filmmuseum vertoont de hele week horrorfilms van de Britse Hammer-studio, die in de jaren vijftig school maakte met films als The Curse of Frankenstein en Dracula.

Onder de noemer België Exposé Belgique vertoont filmhuis Cavia vanaf 24 april Vlaamse en Waalse films. Dinsdag: De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1965). Woensdag: Abracadabra (Harry Cleven, 1992).

Rotterdam

In het kader van Rotterdam 2001 maakte Marieke van der Lippe een portret van de bewoners uit haar straat, Standplaats Volmarijnstraat. De première wordt gevolgd door een debat over de toekomst van de straat. Vrijdag: 20.00 uur in Calypso 2001.

Meer over