Voorheen streng verboden: de villa's van de Kadhafi's

Steeds duidelijker wordt met welke pracht en praal de Kadhafi-clan zich decennialang heeft omringd. Nu de dictator is verdreven, laait de strijd onder de rebellen om de macht in Tripoli op.

Het gouden bestek, de champagneglazen van kristal, de Versace-en Armani-pakken en de rijen nooit gedragen merkschoenen zijn het enige wat nog resteert in de luxueuze kustvilla's van de kinderen van Moammar Kadhafi. De smaakvolle strandhuizen zijn een bewijs dat de Kadhafi's Libië niet alleen regeeerden, maar het ook bezaten. De olierijkdom behandelden ze als hun persoonlijke eigendom, als een erfenis.

Maar de auto's die nu buiten de villa's zijn geparkeerd, zijn geen limousines. Het is een verzameling krakkemikkige jeeps en trucks met machinegeweren van het haveloze legertje van burgers dat in opstand kwam en de Kadhafi-clan afzette.

Het zijn deze strijders die nu slapen in de Italiaanse designslaapkamers, voorzien van Pierre Cardin-tapijten en Burberry-banken. Ze rusten uit aan het einde van de ramadan. 'De dag waarvan we ons hele leven droomden, is aangebroken', zegt Kabet, een voormalige juridisch adviseur van de economische adviesraad van Libië. In februari sloot hij zich meteen aan bij de opstand.

Kabet: 'Het strand was gereserveerd voor Kadhafi's zonen, hun families, vrienden en de elite. Zij genoten van de rijkdom van Libië, wij niet. De Libiërs kregen niets. Ze mochten hier nooit zwemmen. Wie het waagde dicht bij de muren van deze huizen te komen, werd doodgeschoten.'

De ommuurde wijk Regatta is een van de twee mini-steden die ten westen van Tripoli werden gebouwd langs het strand. Het zijn beveiligde privé-resorts, met in de nabijheid supermarkten, tennisbanen, restaurants en klinieken. Sommige hebben hun eigen fitnesscentra en zwembaden. 'Dit is maar een fractie van hun rijkdom, van de miljarden die ze bezaten', zegt Abdel-Salam Kilani, een officier die in februari deserteerde uit het leger van Kadhafi.

In de villa van Saadi Kadhafi, de derde van de zeven zoons, liggen de kasjmier jassen en schoenen van alle bekende ontwerpers her en der verspreid op de vloer. Koffers liggen er geopend, wijzend op een gehaast vertrek. Cd's van Pink Floyd en de populaire Libanese zanger George Wassouf en dvd's van de Amerikaanse tv-serie West Wing liggen overal. Samen met uitgeprinte nieuwsberichten van Al Jazeera over de vlucht van de Tunesische president Ben Ali.

De Kadhafi's waren dol op luxegoederen, maar minder op boeken. Het enige boek in de villa van Mohammed Kadhafi, de oudste zoon die nu is gevlucht naar Algerije, is Body and Soul Escapes. Het is een boek over mediteren. Zijn huis is versierd met foto's van sportclubs, vlaggen en familieleden.

De nieuwe bewoners van het elegant ingerichte, dertien kamers tellende huis van Kadhafi's dochter Aisha, voelen zich er duidelijk thuis. Iedere strijder heeft zijn eigen kamer. De rebellen hebben haar fotoalbums in een doos gestopt. Op een verscheurde foto na: van Aisha in haar jeugd, samen met haar vader.

Het is duidelijk dat de voorgaande bewoners in alle haast zijn vertrokken. In sommige huizen zijn er nog wijn- en champagneglazen te vinden op het terras. Kinderfietsen en speelgoed zijn achtergelaten in de straten.

Regatta, zo'n twaalf kilometer van Tripoli, is slechts een van de beveiligde woonplekken van de Kadhafi's. Aan de overkant van deze buurt, verstopt achter muren, leefden de gewone Libiërs in armoedige huizen. Ze verdienden net genoeg om ervan rond te komen. Toch wisten niet veel Libiërs dat deze weelderige villa's bestonden. De meeste vechters hier zijn afkomstig uit het arme Westelijk Gebergte. Ze zijn niet echt jaloers op de luxe. De meesten zijn zelfs niet onder indruk van de rijkdom die hen omringt. 'Dit betekent niets voor ons', zegt de 26-jarige strijder Ibrahim Madani. Hij komt uit Zintan. 'Ze moeten weten dat de miljoenen die ze bezitten waardeloos zijn. Mensen hebben met hun bloed betaald voor hun vrijheid. Het belangrijkste is dat het volk van ze is verlost. Laat een nieuwe generatie een beter leven, beter onderwijs en een beter land krijgen.'

undefined

Meer over