'Voorbereiding Spelen 2016 slechtste ooit'

'Dramatisch' en 'erger dan ooit', zo betitelde John Coates dinsdag de voorbereidingen van de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Nooit eerder liet een vertegenwoordiger van het internationaal olympische comité (IOC) zich negatief uit over een toekomstige olympische hoofdstad.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Coates, vice-voorzitter van het IOC, noemde de situatie kritiek. Er is een commissie geformeerd die moet proberen de zaken te versnellen. Ook dat heeft het IOC nog nooit gedaan. 'We hebben geen keuze. De situatie is nog erger dan bij de Spelen in Athene in 2004', zei hij.

Er is volgens Coates veel bureaucratie en geen samenwerking tussen de federale regering, de staat en de stad. Bovendien breekt de onervarenheid de organisatie in Rio op. Er werken twee mensen aan het organiseren van zogenoemde test-events, die eigenlijk al dit jaar zouden moeten beginnen. 'Bovendien zijn er veel sociale problemen die nog moeten worden opgelost. En dan komt ook het WK voetbal eraan.'

Ook de voorbereiding van dat toernooi heeft veel vertraging opgelopen. Nog steeds zijn niet alle stadions in Brazilië klaar. Het WK voetbal begint op 12 juni.

Coates bezocht Rio inmiddels zes keer als lid van het coördinatiecomité van het IOC. Volgens de Australische bestuurder zijn er geen alternatieven. 'Er is geen plan B. We gaan naar Rio. We zijn zeer bezorgd over de situatie maar we moeten ervoor zorgen dat het gaat lukken. We kunnen hier niet van weglopen.'

Maar de werkzaamheden in Deodoro, een complex in het noorden van Rio waar acht olympische sportlocaties moeten verrijzen, zijn nog niet begonnen. Op de baan waar golf als olympische sport zal debuteren, groeit nog geen gras. Watervervuiling is een grote bedreiging voor het zeilprogramma. Dorian van Rijsselberge, regerend olympisch kampioen in de RS:X-klasse, klaagde er maanden geleden al over. Plastic, dode huisdieren, meubels: alles dobbert rond in de baai van Rio. Van Rijsselberge noemde de situatie zorgwekkend.

Voor de sporters is er sowieso veel onduidelijk. Coates: 'Zij hebben veel vragen. Hoelang het duurt om van venue naar venue te komen, bijvoorbeeld. Die worden afgescheept. Maar we zullen door moeten. Dit worden de eerste Spelen in Zuid-Amerika, in een magische stad. Het moet een geweldige ervaring worden.'

Enkele weken geleden spraken ook de olympische sportbonden hun zorg uit over de voorbereidingen in Rio. Er werd openlijk gesproken over een plan B. Volgens Eduardo Paes stelden de bonden 'onnodige eisen'. De burgemeester van Rio vond dat ze 'veel te grote dingen' eisten, dingen die na de Spelen nooit meer gebruikt zouden worden voor de stad.

undefined

Meer over