Voorbeeldig ensemble

Electric Barbarian. Distributie: Lowlands...

Koen Schouten

De groep rond bassist Floris Vermeulen en drummer Harry Arling maakt stevige, licht parano grote-stadsmuziek met een belangrijke rol voor draaitafels - die afwisselend worden bediend door Netick en Grazzhoppa. Het geluid wordt voor een belangrijk deel bepaald door het vette en emotionele spel van de Vlaamse trompettist Bart Maris, op deze cd geregeld met effecten in de weer. De losse benadering en de rijkdom aan uitdagend materiaal maken Electric Barbarian een voor jazzbegrippen voorbeeldig ensemble, terwijl ze even makkelijk op poppodia kunnen spelen.

Chicago Undergroud Trio: Slon. Thrill Jockey. Distributie: Bang!

Het Chicago Underground Trio is een heftig improvisatiebandje dat niet vies is van computers en overdubs in de studio. Slon is hun meest toegankelijke cd tot nu toe. Trompettist Rob Mazurek, bassist Noel Kupersmith en drummer Chad Taylor waren haarfijn op elkaar ingespeeld toen ze deze cd opnamen, vlak na een Europese tournee. De muziek doet geregeld denken aan die van het Ornette Coleman Quartet, maar het Chicago Underground Trio klinkt eigenzinnig en bij de tijd.

Han Buhrs III, Donotask, Bert Palinckx, Jacques Palinckx, Alan Purves: Spam, Scores & Encores. Vonk. Distributie: Lowlands.

Een cd vol kleine muzikale rariteiten, bij verschillende gelegenheden gemaakt door de leden van rockband-met-een-jazz-attitude Palinckx. Lekker gek en vaag.

Meer over