Voorbeeldfunctie

Regelmatig wordt ons gevraagd meer aandacht te besteden aan biologische en seizoensproducten. Wij zouden een voorbeeldfunctie vervullen en het zou goed zijn als we u als lezer kunnen overhalen bewuster met uw eten om te gaan....

Als onze voorbeeldfunctie net zo groot is als die van de Deense koningin Margarethe, zouden we de winkels vantevoren moeten inlichten over ons kookonderwerp, zodat ze zich bijtijds kunnen laten bevoorraden. Margarethe wordt door een Belgische professor gezien als de veroorzaker van een toename in sterfgevallen onder middelbare Deense dames. Margarethe maakt er geen geheim van kettingrookster te zijn en ze is vreselijk populair. Dat verklaart volgens de professor dat sinds haar aantreden in 1972 de sterftedaling omgezet is in een lichte stijging. Deense vrouwen zijn meer gaan roken.

Nu maken wij er geen geheim van vooral lekker en meestal zo gezond mogelijk te willen eten, dus wie weet toont over een aantal jaar een onderzoeker aan dat sinds het begin van de Volkskeuken de Nederlander ten opzichte van andere Europeanen lekkerder en gezonder is gaan eten. Daarom maken we u nog maar eens attent op het groenten abonnement van Odin, waarbij u elke week een groenten- of fruitpakket naar keuze ontvangt. Iedere 50 abonnees maken samen mogelijk dat een hectare landbouwgrond biologisch wordt bewerkt. Inmiddels is dat al 500 hectare. Naast het groentenpakket voor groot- en kleinverbruikers bestaan er ook een fruitpakket en een combipakket, met groenten en fruit. U kunt eerst voor vier weken een abonnement op proef nemen, voordat u zich voor een jaar vastlegt.

Deze week bevatten de pakketten onder meer wortel, bloemkool, prei, koolrabi, appel en sinaasappel. Wat kunnen we daarmee? Op de website (www.odin.nl) vonden we in het Odin-receptenboek koolrabi met kerriesaus. Schil voor twee personen een koolrabi en snij die in stukjes. Kook de groenten in 10 tot 15 minuten beetgaar. Giet de koolrabi vervolgens af en bewaar het kookvocht. Snipper een ui en fruit die met een paar theelepels kerrie in wat olie. Voeg 2 dl kookvocht toe en 2 dl melk,1 bouillonblokje of een halve eetlepel bouillonpoeder. Bindt de saus met een halve eetlepel maïzena, opgelost in water. Lekker met bulgur of rijst.

Maak voor toe gierst met room en vruchten. Was 100 gram gierst en kook dit met een beetje zout volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Snij 100 gram dadels of ander fruit in kleine stukjes. Meng driekwart deciliter room, het fruit en een paar eetlepels honing door de gierst en laat het geheel goed opwarmen. Serveer in kleine schaaltjes, met een klontje boter er bovenop en bestrooi met kaneel.

Meer over