Vooral werkstraffen voor relschoppers Schilderswijk

De rechter in Den Haag heeft vandaag vooral werkstraffen opgelegd aan verdachten die op 10 augustus met geweld protesteerden tegen een demonstratie van Pro Patria in de Schilderswijk. Tegendemonstranten gooiden toen op de Hoefkade stenen naar de politie en beledigden agenten.

redactie
Politie bij de demonstraties in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Politie bij de demonstraties in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Naast werkstraffen legde de politierechter ook een celstraf en een boete op. Van de acht verdachten is er een vrijgesproken.

De rechter rekent het de veroordeelde mannen aan dat zij die dag de situatie, die toch al gespannen was, alleen maar hebben verergerd met hun agressieve gedrag. De politie was op dat moment juist bezig de demonstratie in goede banen te leiden, om de rust en veiligheid in de wijk te bewaren, aldus de rechter. Het protest tegen de demonstratie van Pro Patria was voorbereid. Op de Hoefkade waren bloembakken neergezet en stoeptegels in stukken gebroken.

Mimoun D.
De hoogste straf was voor Mimoun D. Die deed volgens de rechter niet alleen actief mee aan het geweld, maar sloeg ook de camera van een Novum-cameraman tegen de grond. Hij kreeg 6 weken cel en moet een schadevergoeding van bijna 1800 euro betalen. Ook moet hij nog 100 dagen in de gevangenis doorbrengen van een eerdere straf.

De opgelegde werkstraffen lopen uiteen van 30 uur tot 200 uur. De eigenaar van een supermarkt, Abdelkarim B., die agenten had uitgescholden voor 'kankermongolen', moet een boete van 200 euro betalen.

Vrijgesproken
Abbes R. is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht hem ervan dat hij een agent had geslagen, maar dat kan volgens de rechter niet worden bewezen.

Meer over