Vooral sterk in teamsporten

De Olympische Spelen zijn mettertijd steeds meer een landenwedstrijd geworden. Welk land domineert het medailleklassement?..

Allart Hoekzema

De zware financi crisis in het Italiaanse profvoetbal heeft een grote weerslag op de andere sporten. De atleten moeten zich behelpen met schamele budgetten.

Toch is het Italiaans Olympisch Comitrvan overtuigd dat de successen van Sydney en Atlanta in Athene zullen worden genaard. Italiet vooral in op de teamsporten en op de disciplines die in en op het water plaatshebben.

Wat hebben Italianen met sport? In de eerste plaats zijn ze tifosi, hartstochtelijke supporters. Eop de vijf Italianen doet aan sport, de rest juicht op de tribune of voor de buis. Onvoorwaardelijke clubliefde wordt met de paplepel ingegoten.

Italilaat een goed figuur in veel individuele disciplines. Van oudsher is het land sterk in schermen. De laatste jaren worden podiumplaatsen bereikt in het zwemmen. Maar Italianen weten zich werkelijk te onderscheiden in teamsporten.

Teamsport nummer , voetbal, domineert het hele sportieve panorama. Het Italiaans Olympisch ComitCONI) en alle overige bonden zijn financieel afhankelijk van de Serie A, via de voetbaltoto en solidariteitsbijdragen. Nu het profvoetbal kampt met ernstige geldproblemen, hebben ook de andere disciplines het moeilijk. Daar komt bij dat de nationale en locale overheden jaarlijks relatief weinig uitgeven aan sport, amper twee procent van de totale begroting.

Ondanks het krappe budget is de sfeer in het CONI triomfalistisch. De Italiaanse missie in Athene heeft een ambitieus doel: er moeten meer dan dertig medailles worden binnengehaald. In Sydney waren het er 34, in Atlanta 35. De pers en de experts zijn ditmaal minder optimistisch: als het land 25 medailles verovert, mag het de handen dichtknijpen.

De hoop is daarbij gevestigd op de teamsporten. Italieeft zich gekwalificeerd in acht ploegdisciplines, een record voor het land. De Azzurri zijn alleen afwezig in handbal en hockey. Serieuze kandidaten voor goud zijn beide waterpoloploegen en de twee volleybalteams, die de afgelopen jaren grossierden in Europese en mondiale titels. Ook de basketballers, voetballers en softbalsters hebben medaillekansen.

Het tweede front van de Italiaanse olympische dromen bevindt zich op en in het water. De roeidelegatie is een ware grootmacht.

In Athene wordt gewed op de lichte dubbel twee, de lichte vier zonder stuurman en de dubbelvier, terwijl in de skiffnummers wordt ingezet op twee sterke veteranen: Antonio Rossi en Josefa Idem.

De zeilers en surfers doen in alle categoriemee. Andrea Trani en Gabrio Zandona zijn wereldkampioen in de 470-klasse en Pietro en Gianfranco Sibello behoren tot de favorieten in de 49-er. Windsurfster Alessandra Sensini won de afgelopen jaren in de Mistral-klasse acht mondiale titels goud in Sydney. Een nieuwe olympische medaille voor haar is zo goed als zeker.

Het zwemmen vormt een verhaal apart. Bij de recente EK van Madrid sleepten de Italianen liefst 25 medailles in de wacht. De successen zijn niet toevallig, maar het directe resultaat van de hausse die de zwemsport in Italioormaakt. Bijna dertien procent van de bevolking bezoekt geregeld de baden. Naast bekende namen zoals Massimiliano Rosolino en Emiliano Brembilla, moet in Athene het talent Filippo Magnini in de gaten worden gehouden.

Twee technische sporten waarin Italiraditioneel medailles wint, zijn schermen en schieten. De schermploeg wordt aangevoerd door 's werelds beste florettisten: Valentina Vezzali, Giovanna Trillini en Salvatore Sanzo. Ook de acht leden van de schuttersdelegatie zijn van topniveau.

In de loop der jaren is atletiek het zorgenkind geworden. Er bestond een solide traditie op de midden- en lange-afstandnummers, maar door chronisch geldgebrek hield alles op. Een handjevol atleten maakt enige kans op een podiumplaats: Fiona May (ver), Magdelin Martinez (hinkstap) en Giuseppe Gibilisco (polshoog).

Onlangs heeft zich een nieuw supertalent aangediend: Andrew Howe Besozzi, wereldkampioen junioren in het verspringen en op de 200 meter. Howe Besozzi (19) werd in Los Angeles geboren en woont sinds zijn vijfde in ItaliHet verhaal wil dat eind jaren tachtig op de Santa Monica Track Club, waar Andrews moeder trainde, Carl Lewis haar zoontje in zijn armen nam en hem toe fluisterde: 'Jij zult ooit de nieuwe zoon van de wind worden, de snelste atleet op aarde.'

Natuurlijk bestaat in Italil een supportersclub van Andrew Howe Besozzi, met duizenden hartstochtelijke leden.

Meer over