Vooral ruime huizen en luxe flats duurder

Appartementen en vrijstaande huizen zijn de afgelopen twaalf maanden 7,6 procent duurder geworden. Dat is aanzienlijk meer dan de stijging van 4,7 procent die te zien is bij de doorsnee tussenwoningen....

Van onze verslaggever

NIEUWEGEIN

'De tijd van de grote stijging van de huizenprijzen is echt voorbij', zei vice-voorzitter A. Agterdenbosch van de NVM gisteren tijdens een toelichting. Huizen zijn nu gemiddeld 6,6 procent duurder dan een jaar geleden. Vorig jaar bedroeg die stijging nog 10 procent. Volgens de NVM kost een tussenwoning nu gemiddeld 251 duizend, een appartement 199 duizend en een vrijstaand huis 463 duizend gulden.

Het aantal dagen dat een woning nu te koop staat, is gemiddeld gestegen van 38 naar 45. Maar bij vrijstaande huizen is de tijd dat er een bordje in de tuin staat, slechts licht gestegen van 57 naar 61. Dat die periode bij appartementen sterk is opgelopen, van 36 naar 45 dagen, hangt samen met het verschil tussen trendy penthouses en onverkoopbare huurkazernes.

Mensen willen tegenwoordig een groter huis met een tuin of een luxe appartement op loopafstand van winkels, parken en andere voorzieningen. 'Maar kavels met meer dan zeshonderd vierkante meter grond zijn met een lampje te zoeken', legde NVM-voorzitter O. Smit uit. 'En de aanwas van appartementen voor senioren, die een paar jaar geleden behoorlijk was, is nu beperkt terwijl de doorstroming gering is.'

Met argusogen volgt de NVM de ontwikkelingen rond de grote bouwprojecten, de Vinex-locaties. 'Daarbuiten vormen de grondkosten ongeveer 20 procent van de totale stichtingskosten. In de Vinex-locaties is dat percentage al 30, en de tendens is stijgende. Dit gegeven, samen met het feit dat de kavels er klein, de openbare ruimte beperkt en de afstand naar de centra van de steden groot is, baart ons zorgen', aldus Smit.

Volgens Agterdenbosch verstoort de Vinex-bouw de woningmarkt. De bouw op die grootschalige locaties is de afgelopen jaren achter gebleven. Om toch op tijd klaar te zijn, in de jaren 2001 en 2002, worden nu in hoog tempo grote aantallen huizen afgeleverd.

Agterdenbosch maakte een vergelijking met de jaren vijftig, 'toen woningen uit de grond werden gestampt'. Desondanks verwacht hij geen problemen bij de verkoop van de duizenden Vinex-woningen. 'Kopers accepteren wat gebouwd wordt, hoewel ze liever een grotere tuin en een ruimere kamer willen.' De verhuisstroom leidt tot leegstand in achterbuurten, met slecht onderhouden woningen en een slecht woonklimaat.

Nu het woningtekort langzaam verdampt, stijgt de vraag naar betere huizen. Smit noemt de lage rente, het hoge consumentenvertrouwen en de groeiende werkgelegenheid als oorzaak. De afgelopen maanden is het aantal mensen met een eigen huis door de grens van 50 procent gebroken. 'Een opvallende mijlpaal', aldus Smit.

De NVM verwacht dat de woningmarkt zich 'binnen enkele jaren' zal stabiliseren. Dat zou betekenen dat de huizenprijzen jaarlijks met percentages stijgen die vergelijkbaar zijn met de inflatie. Voor het komende halfjaar houdt de NVM nog rekening met een prijsstijging van 6 tot 7 procent.

In een evenwichtige markt kunnen kopers volgens Smit kiezen uit 5 à 6 vergelijkbare woningen, terwijl dat nu op 'krap drie' ligt. Een paar jaar geleden was dat slechts 2,5. 'Consumenten hebben meer tijd gekregen om rond te kijken. Ze kunnen kritischer zijn', merkt Smit. Een stabiele markt is volgens de NVM voordelig voor alle partijen op de woningmarkt.

Meer over