Vooral roofdieren spreken tot de verbeelding

Wat gaat er schuil achter de namen in de kunst? In deze rubriek stelt de Volkskrant wekelijks iets of iemand aan u voor.

'Het is gewoon een naam. Wanneer een naam het beste onderdeel is van een band, dan moet je duidelijk nog meer oefenen.' Zo verdedigde Snow Patrol's Gary Lightbody in een interview de naam van zijn band Tired Pony, een collectief met onder andere Peter Buck, de gitarist van R.E.M. en Richard Colburn van Belle and Sebastian.


Want er bleek geen spannend verhaal achter de naam te zitten. Ook was het geen directe verwijzing naar country. Lightbody vond het beeld van een cowboy en een paard aan de horizon, allebei even uitgeput, wel mooi.


Eerlijk is eerlijk. Hoewel het dierenrijk een onuitputtelijk reservoir voor bandnamen lijkt te zijn, origineel is het allang niet meer.


De fascinatie voor beesten werd in de jaren zestig ingezet door bands als The Animals, The Beatles, The Monkeys en The Byrds. Maar ook voor die tijd noemde de Amerikaanse blueszanger Chester Arthur Burnett zichzelf al Howlin' Wolf. Werden de dieren toen nog recht toe, recht aan bij de naam genoemd, in de jaren erna volgden varianten zoals Tiger Army, Wolf Parade, Modest Mouse en Super Furry Animals.


Vaak zit het 'm in de karakteristieken van het dier in kwestie. Het Zuid-Afrikaanse elektrojazzduo Goldfish, de openingsact van het Amsterdams Dance Event, dankt de verwijzing naar de goudvis aan een bijnaam van bandlid Dom Peters. 'Ik was altijd bezig met muziek. Ik vergat overal mijn portemonnee of liet mijn telefoon op het dak van mijn auto liggen om vervolgens weg te rijden', zegt Peters. Dit legendarisch kortetermijngeheugen, vergelijkbaar met dat van de goudvis die iedere dag zijn rondjes zwemt, zorgde ervoor dat bandlid David Poole hem steevast Goldfish noemde. 'Het gaat overigens nu een stuk beter met mijn geheugen', laat Peters weten.


Vooral roofdieren, van wolven tot adelaars, lijken tot de verbeelding te spreken. Bij de Amerikaanse groep Grizzly Bear heeft de naam echter niets te maken met de gevaarlijke beer, maar verwijst het, een tikkeltje braver, naar de bijnaam van een ex-vriendje van zanger Ed Droste.


Wat de punkband The Revolting Cocks betreft, daar werd de naam geboren tijdens een stapavondje. Tijdens het doorzakken werden de bandleden iets te luidruchtig. De kroegbaas schopte hen eruit en noemde hen een 'bunch of revolting cocks', oftwel kempende hanen.


Anna van den Breemer


Meer over