Vooral populaire jazz op North Sea Jazz

TIM SPRANGERS

AMSTERDAM - Nu na jaren van kritiek geaccepteerd is dat het North Sea Jazz ook programmeert buiten de geijkte jazzkaders, bevestigt het festival dit jaar de verbreding binnen diezelfde grenzen. Jazzmuzikanten kijken niet meer alleen naar de oude bebophelden, maar mengen zich in de pop, soul, rock of nieuwe elektronische muziek. En dat blijkt meer dan eens uit het programma, dat gisteren bekend is gemaakt.

Op het driedaagse festival (12-14 juli) in het Rotterdamse Ahoy, wordt de traditionele jazz verder naar de achtergrond gedrukt. We zien op vrijdag onder het thema 'Jazz Rocks' Amerikaanse sensaties als Badbadnotgood en Snarky Puppy die hun inspiratie halen uit respectievelijk hiphop en soul. Ook de zondag heeft een soortgelijke paraplu die de huidige dynamiek binnen de jazzmuziek voor het voetlicht brengt:New Urban Jazz met acts als zanger José James en Robert Glasper Experiment.

Wat niet wil zeggen dat het festival uitdagender is gaan programmeren, integendeel zelfs. De focus ligt op ontwikkelingen binnen de populaire Amerikaanse jazzmuziek. Het is merkwaardig dat het grootste indoor-jazzfestival ter wereld huist in Europa, maar weinig aandacht besteedt aan Europese jazz. Maar ook de urgente, innovatieve improvisatiescene van New York en Chicago krijgt weinig ruimte.

Wel aandacht voor de jazzopa's. Zolang ze leven, zal het festival ze terecht blijven eren. Dus speelt pianist McCoy Tyner (74) met zijn Latin Jazz All Stars op zaterdag en zien we zondag toetsenist Herbie Hancock (73) met het Metropole orkest, saxofonist Sonny Rollins (82) en contrabassist Ron Carter (75) met de WDR Big Band.

Boeiend wordt de marathon van componist/saxofonist John Zorn op zaterdag, die zijn zestigste verjaardag viert. Ook leuk: Rietblazer Steve Coleman krijgt de hele vrijdag carte blanche. Zondag improvisatiemuziek met onder anderen het Nederlandse ICP Orkest en bassaxofonist Colin Stetson. Als gebruikelijk ook aandacht voor Nederlandse jazz met onder anderen het strijkkwartet Zapp 4, blazer Joris Roelofs en het jonge trio EKE. Klarinettiste/sopraansaxofoniste Anat Cohen ontvangt de Paul Acket Award en gitarist Guillermo Celano krijgt de compositieopdracht.

Verder populaire namen uit de jazzhoek als Roy Hargrove, Marcus Miller, Michiel Borstlap, Jamie Cullum, Kurt Rosenwinkel en New Cool Collective. En natuurlijk de echte publiekstrekkers die het festival nodig heeft om zijn hoge status in de muziekwereld te behouden: Diana Krall, Santana, Caro Emerald, The Roots, Sting, Ben Harper en John Legend. Een nachtelijke afsluiter is dit jaar overgeslagen, zodat het festival een echte klapper mist.

undefined

Meer over