Vooral ontzag en eerbied voor een wat minder uitbundige familie

De afwezigheid van prins Friso werpt een lichte schaduw over het bezoek aan Rhenen en Veenendaal. Beide plaatsen presenteren zich sober, Beatrix mengt zich onder de mensen.

RHENEN/VEENENDAAL - Rhenenaren zijn geen feestbeesten, zoals de Limburgers dat vorig jaar wel waren, en dus viert Rhenen de komst van de Oranjes maandag op een ingetogen manier. Langs de route voeren ontzag, eerbied en een voorzichtig enthousiasme de boventoon.

Ook de koninklijke familie is wat minder uitbundig. Vier leden ontbreken. Prinses Anita, de echtgenote van prins Pieter-Christiaan (zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven) heeft een longontsteking, bij Pieter van Vollenhoven speelt een ontsteking aan de voet op door een ski-ongeluk uit 1964, hij zal zich pas later bij het gezelschap voegen. Prinses Mabel, die zich op voorgaande Koninginnedagen een van de meest extraverte Oranjes toonde, is thuis gebleven. Haar man prins Johan Friso bevindt zich al weer enkele maanden in comateuze toestand. Zijn precaire situatie werpt een lichte schaduw over deze dag. 'De tijd heelt zeker niet alle wonden, maar de familie heeft aangegeven dat ze gewoon doorgaat', zegt Jaro Fukkink, voorzitter van de Stichting Oranjedag.

De sfeer in Rhenen is intiem, door het kleinere parcours komen de Oranjes vanzelf dicht bij de Rhenenaren. In Veenendaal, waar de familie precies op tijd aankomt, staan de duizenden belangstellenden achter dranghekken, maar de aaibaarheidsfactor speelt er niet minder.

Veenendaal presenteert zich als 'Jonge Leefstad' aan de Oranjes. Tijdens de borrel na afloop op het gemeentehuis zeggen Willem-Alexander en Máxima dat ze onder de indruk zijn van de presentatie zonder opsmuk: Veenendaal toont zich zoals het is, zonder dat er met geld is gesmeten. Het accent op het 'jonge leven' moet het oubollige, biblebelt-imago doorbreken, dat het stadje nog altijd aankleeft.

De Oranjes besteden op hun wandeling door het centrum niet alleen aandacht aan de presentaties, maar ook aan de mensen langs de wandelroute. Koningin Beatrix mengt zich onder de mensen. Rumoer over een mogelijke abdicatie is in aanloop naar deze Koninginnedag uitgebleven.

In 2009 was dat voorafgaand aan 30 april oorverdovend. Maar de politieke crisis, met een gevallen kabinet, maakt dat de koningin haar volk nu onmogelijk kan loslaten.

Op de wandelroute heeft oud-wethouder Jaap Pilon (Lokaal Veenendaal) het onderdeel 'Jong' onder zijn hoede. Op een stuk van 80 meter, waarop 'respectvoetbal' is te zien, een brassband en een Lampegietersoptocht, begeleidt hij Beatrix. Pilon: 'Als de koningin ineens op het schelpenpad verschijnt, staat daar wel iemand. Ze verstaat de kunst zich aan het protocol te houden, haar rol te spelen en toch gewoon te zijn. Ik merk dat ze er echt van geniet. Daar ben ik van onder de indruk. Veenendalers zijn heel nuchter, maar het doet toch iets met hen. Het geeft een goede energie. Ook bij mensen die zich sceptisch uitlieten over haar komst.'

Op de Markt stappen prins Floris en prins Bernhard junior in een zeepkist om er de helling mee af te razen. Als de goede afloop duidelijk is, kijkt Beatrix opgelucht. Er ontstaat opwinding als prinses Máxima en prinses Annette in de zeepkist 'De witte bruid' willen stappen. Willem-Alexander vindt het maar niets en prinses Laurentien zegt tegen haar schoonzus: 'Wat ga je doen?' De vrouwen trekken hun naaldhakken uit en scheuren naar beneden. Anders dan bij de voorgaande afdaling rent er nu wel iemand mee. Het loopt goed af.

Aan het einde van de wandeling, die ruim een half uur uitloopt, neemt koningin Beatrix het woord. Ze bedankt Rhenen en Veenendaal voor de hartelijke ontvangst. Voor het eerst zegt ze iets in het openbaar over Johan Friso: 'Het is jammer en verdrietig dat onze familie niet compleet is.' Willem-Alexander die schuin achter haar staat, heeft het zichtbaar moeilijk. Hij slikt en knippert met zijn ogen, kucht. Als zijn moeder het applaus in ontvangst neemt, zegt hij net hoorbaar tegen haar: 'Goed gedaan.'

Populariteit Beatrix stijgt

De populariteit van koningin Beatrix is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de NOS onder vijfhonderd Nederlanders.

Van de ondervraagden is 81 procent tevreden tot zeer tevreden over de koningin. In 2011 was dat 77 procent. Beatrix wordt vaker als betrokken, meelevend, menselijk en formeel en minder als afstandelijk gezien. Het maandag gepubliceerde onderzoek werd uitgevoerd door het bureau Ipsos Synovate. Acht op de tien Nederlanders zijn tevreden over hoe de vorstin het land regeert.

De waardering voor prins Willem-Alexander is vergelijkbaar met vorig jaar. Zes op de tien Nederlanders hebben vertrouwen in hem als toekomstige koning en vinden hem betrokken, menselijk en aardig.

Ongeveer 37 procent vindt dat Beatrix in 2013 afstand zou moeten doen van de troon. Ze wordt dan 75 jaar. Bovendien bestaat het Koninkrijk der Nederlanden volgend jaar 200 jaar.

Een meerderheid van de Nederlanders (57 procent) vindt dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, aanwezig mag zijn bij de kroning van Willem-Alexander. Het aantal tegenstanders is in de afgelopen twee jaar wel toegenomen. Zorreguieta was onderminister van Landbouw in het omstreden Argentijnse regime van dictator Videla.

undefined

Meer over