Vooral materiële schade in Florida door Wilma

Een dode, een paar miljoen mensen zonder stroom en schade die in de miljarden dollars loopt. Dat is het voorlopige resultaat van orkaan Wilma die maandag over het zuiden van de Amerikaanse staat Florida raasde. Eerder al teisterde zij Cuba en Mexico....

ANP

Wilma ging om 06.30 uur plaatselijke tijd iets ten zuiden van Naples aan land. De orkaan was toen een krachtige categorie-3 storm met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Eenmaal aan land zwakte hij af tot een categorie 2 op de schaal van Saffir en Simpson.

Gouverneur Jeb Bush zei dat zeker 2,2 miljoen mensen zonder stroom zitten. Het kan weken duren eer alle reparaties zijn uitgevoerd. President George Bush heeft in twintig districten van Florida de noodtoestand uitgeroepen waardoor federale gelden voor noodhulp vrijkomen.

Volgens de president voedsel, medicijnen, communicatieapparatuur klaar en staan zoek- en reddingsteams gereed. ‘We werken nauw samen met de plaatselijke en staatsautoriteiten in reactie op deze orkaan’, zei hij. De federale overheid lag eerder onder vuur na de trage reactie op de orkaan Katrina die de vooral de staat Louisiana trof.

De enige dode die geteld is, viel in Coral Springs. In deze voorstad van Fort Lauderdale kwam een man om door een vallende boom, aldus de autoriteiten. De storm trok met 41 kilometer per uur over de Sunshine-state en ging daarna de Atlantische Oceaan op richting het noorden.

De schade is aanzienlijk. De eilandengroep Florida Keys had het zwaar te verduren. Circa 80 procent van de 80.000 inwoners zou de oproep tot evacuatie niet hebben opgevolgd. De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA liet weten hierover ernstig bezorgd te zijn.

Key West International Airport liep flinke schade op. De luchthaven en de start- en landingsbanen staan onder water. Het gebouw van Cape Air is ingestort en de controletoren is beschadigd evenals tientallen personenauto's op de parkeerplaats van het vliegveld.

De orkaan raasde over het dichtbevolkte oostelijke deel van Florida en trok onder meer over Fort Lauderdale en Miami. Op vier plaatsen ontstonden tornado's. Ook het Kennedy Space Center van ruimtevaartorganisatie NASA liep schade op door het noodweer.

‘Het lijkt wel of hier een explosie is geweest’, zei Carmen Rodriguez over het centrum van Miami tegen The Miami Herald. Ramen van gebouwen waren kapot, bomen ontworteld en daken van huizen afgeblazen. Zeker 1,2 miljoen huishoudens zaten in Maimi-Dade zonder elektriciteit.

Telefoons werkten niet meer, busdiensten lagen plat en vliegvelden waren dicht. De scholen hadden vrij gekregen. ‘Zelfs ons alarmnummer werkt niet meer’, zei burgemeester Lois Frankel van West Palm Beach tegen CNN. Ze schuilde in het plaatselijke politiebureau.

Wilma was de veertiende orkaan waar Florida in veertien maanden tijd mee te maken kreeg. Vóór Florida ging de orkaan tekeer op Cuba. Daar kwam de hoofdstad Havana deels blank te staan. Een half miljoen mensen was uit voorzorg geëvacueerd. Op Cuba kwam een Nederlandse toerist om.

Het zwaarst getroffen door Wilma is de oostkust van Mexico. In een slakkengang trok hij over Yucatán en hield er twee dagen en nachten huis. Zeker acht mensen kwamen hier om het leven. Extreme regenval zorgde voor veel overlast en grote delen staan onder water.

Op Cozumel is maandag een avondklok ingesteld uit angst voor plunderingen. Het eiland is al vier dagen van de buitenwereld afgesloten als gevolg van Wilma. Circa 40 procent van het eiland staat onder water en de meeste gebouwen zijn beschadigd.

Yucatán is een geliefd oord voor toeristen. Hotels, huizen en stranden van de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen hebben zwaar geleden. Er zijn geen vakantiegangers omgekomen. De eerste speciale vlucht met Nederlandse toeristen uit het rampgebied landt dinsdagochtend op Schiphol.

Meer over