Opinie

Voor wie zijn die pakken wijn en tonnetjes als de Fransen ze zelf niet opdrinken?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 8 december.

Fanfare begeleidt de aankomst van de eerste tonnetjes Beaujolais Nouveau in Lyon. Beeld reuters
Fanfare begeleidt de aankomst van de eerste tonnetjes Beaujolais Nouveau in Lyon.Beeld reuters

Brief van de dag: Langdurig Frans tafelen

Generaliseren is nooit een goed idee. Zet een paar foto's van wijn in een Franse supermarkt erbij, en ze schoffelen de eerste alinea's van het verhaal 'Gewichttip' (Sir Edmund, 5 december) onderuit. Voor wie zijn die hoog opgestapelde pakken wijn en tonnetjes als de Fransen ze zelf niet opdrinken? Volgens Tatjana van Strien drinken die namelijk alleen maar kwaliteitswijn. Dat ze het tijdens het eten bij 2 of 3 glazen houden, verbaast mij niet: aan dat langdurig tafelen waar alle (?) Fransen zo dol op zijn gaat een apero vooraf: nootjes, droge worst en chips met sterkedrank (Ricard, whisky, Pernod, gin) of vermouth of wijn.

Ik heb met mijn Franse partner en diens familie en vrienden al heel wat copieuze lunches meegemaakt (de lunch is de hoofdmaaltijd) en die waren zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit niet mis. Met behulp van een 'trou Normand' (Calvados) wordt er op een gegeven moment even wat ruimte in de maag gebrand, en dan komt er een toetje of taart (met kerst een bûche, boomstamtaart), kaas en een stapel profiterolles. En dan een paar uur later weer tafelen, met toch wel weer wijn of iets sterkers (om 6 uur nog een apero) met de restjes als diner.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Dag olifant

President Xi van China op de foto met een olifant in een opvangcentrum in Zimbabwe. Zo te zien is-ie vertederd, anders zijn vrouw wel! (Economie, 7 december) Wat een gotspe! De afgelopen zes jaar zijn er 200 duizend olifanten gestroopt, dat is er elk kwartier eentje, om aan de vraag naar ivoor, in vooral China, te voldoen.

Overal in Afrika waar Chinezen werken aan wegen, spoorlijnen, vliegvelden en grondstoffenwinning neemt in een straal van 100 kilometer eromheen subiet het doden van olifanten toe. Het ivoor wordt, al of niet vergemakkelijkt door corruptie, het land uit gesmokkeld en getransporteerd naar Azië. Aldaar worden er siervoorwerpen van gemaakt die grif gekocht worden door de nieuwe middenklasse, legaal.

Dit terwijl China zelf nog zo'n tweehonderd wilde olifanten over heeft die fanatiek worden beschermd. Ik vraag me af hoe ze gaan reageren als wij hun reuzenpanda's zouden gaan stropen...

Hilda Pater, Zeegse

President Xi en zijn vrouw Peng Liyuan bezochten een natuurreservaat in Zimbabwe. Beeld reuters
President Xi en zijn vrouw Peng Liyuan bezochten een natuurreservaat in Zimbabwe.Beeld reuters

Historische Hollande

Ik vind het een uitstekend initiatief van president Hollande, de afgelopen dagen (Ten eerste, 5 december). Het kan een historische prestatie van hem worden wanneer hij de legers van de VS, Frankrijk, Duitsland, Nederland, en misschien ook Rusland, kan laten samenwerken. Want IS is niet door één land te bestrijden.

Er zal echter een 'geallieerd leger' moeten komen zoals in de Tweede Wereldoorlog! Want met alleen bombarderen lukt het niet, zoals de PvdA stelt. Er dienen grondtroepen bij te komen, zoals nu in Irak wordt gedaan. Slechts op die manier is Syrië te heroveren op IS. Ik hoop dat de andere landen willen samenwerken om het Midden-Oosten te heroveren om het daarna te herstellen.

Jack van Rijn, Hoogvliet

Kopen bij deflatie

De uitleg van Peter Korenhof (O&D, 7 december) dat deflatie leidt tot uitstel van kopen, wat slecht is voor de economie, klopt niet in mijn wereld. Als mijn wasmachine vandaag kapot gaat dan heb ik vandaag een nieuwe nodig, dan wacht ik niet tot morgen. Sterker nog: mijn spaarcenten worden door deflatie meer waard, dus ik ga overmorgen de elektrische fiets kopen die ik eigenlijk niet nodig heb.

Ogé Kruijt, Houten

Eerlijk delen

Als ik de column van Frank Kalshoven over de toekomstverkenning van het CPB lees (Economie, 5 december), met zijn pleidooi voor meer groei, moet ik sterk denken aan Pavlov. Terwijl de omstandigheden veranderen, vertoont het nog steeds oude reflexen. Als we doorgaan met onze hebzucht (groei, groei, groei) dan hebben we ons door het schaarser worden van de grondstoffen, toegenomen ongelijkheid en klimaatcrisis, voor die tijd allang om zeep geholpen. Delen zou de mantra van de 21ste eeuw moeten zijn.

Arend Galrood, Groningen

Mij hoort u niet klagen

De aanpak van het werkloosheidsprobleem is niet meer van deze tijd. De gedachte is dat werkloosheid de eigen schuld is van de werkloze. Hij moet worden geprikkeld. In werkelijkheid werkt zo ongeveer de ene helft zich naar een burn-out en kijkt de andere helft toe. Wij psychologen verdienen daar veel geld aan. Dus mij hoort u niet klagen, maar het blijft een vreemde zaak. Economische groei zal - door investeringen in nieuwe technologieën met veel uitstoot van werk - het werkloosheidsprobleem alleen maar groter maken.

Het is daarom merkwaardig dat de aanpak van de jaren tachtig, namelijk arbeidsduurverkorting, niet met kracht weer wordt toegepast. Die heeft toen ook veel banen opgeleverd. Voltijdsbanen kunnen worden opgesplitst in deeltijdbanen. De politiek kan dit fiscaal proberen te stimuleren. Dan is er voor iedereen weer werk en het lost de tweedeling in de samenleving op. Blijft er voor iedereen ook tijd over om zijn hulpbehoevende buurman te helpen; de participatiemaatschappij.

André Doorlag, Groningen, psycholoog

Meten is weten

Bij de uitslag van het Groot Dictee (Sir Edmund, 5 december) wordt het woord 'metrologisch' als een niet correct gespeld woord aangeduid. Veel mensen kennen het begrip metrologie niet: het vakgebied en de wetenschap van het meten. Ook de krant blijkbaar niet. Toch hebben we een Metrologiewet, voorheen IJkwet, en beheert VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut, onze meetstandaarden.

Henk Leegwater, Geleen

Meer over