Nieuws

Voor wie hem vannacht gemist heeft: zo hing de ‘bloedmaan’ erbij

Wie maandagochtend vroeg opstond, kon in delen van Nederland een totale maansverduistering zien. De aarde schuift dan tussen de zon en de maan waardoor het zonlicht, dat normaal op de maan valt, wordt geblokkeerd. Bewolking beperkte hier enigszins het zicht, maar elders in de wereld leidde de verduistering tot mooie beelden.

Redactie
De maan gedurende de totale verduistering in de Amerikaanse staat Idaho.  Beeld AP
De maan gedurende de totale verduistering in de Amerikaanse staat Idaho.Beeld AP

Vanaf 4.28 uur Nederlandse tijd begon de schaduw van de aarde langzaam maar zeker een steeds grotere hap uit de maan te nemen. Van 5.29 tot 5.47 uur was te zien hoe de maan volledig in de schaduw van onze planeet stond, en daardoor rood kleurde: vandaar de term ‘bloedmaan’.

Slechts licht dat door de dampkring van de aarde sijpelt, bereikt op dat moment nog het maanoppervlak. Net als bij de ondergaande zon, kleurt licht dat door de dampkring gaat rood.

De verduistering van bijna anderhalf uur was in Nederland slechts een kwartier te zien: daarna ging de maan hier onder. Bovendien werd in grote delen van het land het zicht beperkt door bewolking. In Noord- en Zuid-Amerika was de totale verduistering het best zichtbaar.

Wie deze maansverduistering heeft gemist, moet tot 7 september 2025 wachten op de volgende. Ook dan zal de maan in Nederland ondergaan voor het einde van de verduistering. De eerstvolgende onafgekapte verduistering, die van begin tot eind boven Nederland is te zien, is pas op 20 december 2029 te zien.

De bloedmaan vanuit Skopje, Noord-Macedonië. Beeld ANP / EPA
De bloedmaan vanuit Skopje, Noord-Macedonië.Beeld ANP / EPA
De maansverduistering vanuit Buenos Aires, Argentinië.  Beeld AFP
De maansverduistering vanuit Buenos Aires, Argentinië.Beeld AFP
Het begin van de maansverduistering vanuit Frankfurt, Duitsland.  Beeld AP
Het begin van de maansverduistering vanuit Frankfurt, Duitsland.Beeld AP
Meer over