Voor het eerst sinds 2000 weer een dubbele executie in Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat Arkansas zijn opnieuw twee gevangenen geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Het is de eerste dubbele executie in een Amerikaanse dodencel sinds 2000. Arkansas voert sinds eind vorige week na een onderbreking van twaalf jaar weer de doodstraf uit.

De 52-jarige Jack Jones en 46-jarige Marcel Williams zijn in Arkansas geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Beeld afp
De 52-jarige Jack Jones en 46-jarige Marcel Williams zijn in Arkansas geëxecuteerd met een dodelijke injectie.Beeld afp

De 52-jarige Jack Jones en 46-jarige Marcel Williams waren veroordeeld voor moord en verkrachting. Ze zaten al sinds de jaren negentig in een dodencel. De executie van Jones verliep aanvankelijk zoals gepland, maar de advocaat van Williams tekende daarna nog protest aan.

De injectie zou bij Jones te pijnlijk verlopen zijn, omdat hij door zijn diabetes en overgewicht niet goed op de injectie had gereageerd. Jones zou nog meer dan vijf minuten hebben bewogen, nadat hij een slaapmiddel toegediend had gekregen.

De executie van Williams werd daarop enkele uren uitgesteld, maar uiteindelijk kreeg ook hij zijn dodelijke injectie. De laatste keer dat er twee gevangenen op dezelfde dag werden geëxecuteerd, was zeventien jaar geleden in Texas.

Vorige week werd voor het eerst in twaalf jaar een dodelijke injectie toegediend aan een terdoodveroordeelde in Arkansas. De producent van het middel dat daarvoor werd gebruikt, het farmaceutisch bedrijf McKesson, tekende daartegen protest aan. Arkansas zou de spierverslapper vecuronium bromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Naast McKesson stapten ook twee andere farmaceuten, Fresenius Kabi USA en West-Ward Pharmaceuticals, naar de rechter. Het gebruik van een overdosis medicijnen voor executies is omstreden: bedrijven willen er om principiële redenen niets mee te maken hebben, omdat ze bang zijn dat er tijdens de executie iets misgaat en zij aansprakelijk zullen worden gesteld. Of ze zijn onderdeel van een groter concern uit bijvoorbeeld Europa, waar terdoodveroordeling verboden is. De controverse heeft tot gevolg dat in staten waar dodelijke injecties worden toegediend, steeds vaker een tekort aan middelen ontstaat.

Het hooggerechtshof besloot echter in hoger beroep dat de spierverslapper toch mag worden ingespoten bij de executies.

Voor 30 april staan nog vijf executies gepland. Arkansas heeft daar haast bij, want daarna vervalt het middel dat bij de terdoodveroordeelden wordt geïnjecteerd. Donderdag wordt er opnieuw een gevangene geëxecuteerd, tegen de vier andere executies loopt nog een beroepsprocedure.

Meer over